Pregled bibliografske jedinice broj: 1224408
Nove tehnologije u proizvodnji tovnih pilića
Nove tehnologije u proizvodnji tovnih pilića, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1224408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nove tehnologije u proizvodnji tovnih pilića
(New technologies in broiler production)
Autori
Čoklo, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Gottstein, Željko ; Matković, Kristina
Ključne riječi
intenzivan tov, tehnološki postupci, mikroklimatski uvjeti, dobrobit
(intensive fattening, technological processes, microclimatic conditions, welfare)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je opisati tehnološke postupke u intenzivnom tovu pilića, dotaknuti se najvažnijih tehnoloških i mikroklimatskih čimbenika u proizvodnji, te opisati nove tehnologije koje se koriste u proizvodnji, njihov utjecaj na poboljšanje kvalitete i ekonomičnosti proizvodnje, te utjecaj obogaćenog okoliša na dobrobit i zdravlje pilića. Tehnološki sustavi za hranidbu i pojidbu moraju pilićima osigurati dovoljnu količinu hrane i vode potrebne za brzi i kvalitetan tov, a objekt za uzgoj i sustavi za zagrijavanje, ventilaciju i osvjetljenje trebaju stvoriti povoljne mikroklimatske uvjete kako bi pilićima u uzgoju imali ugodu, očuvano zdravlje i dobrobit te sposobnost ispoljavanja genetskog potencijala bez prevelike pojavnosti bolesti i ozljeda. Nove tehnologije osiguravaju nam bolji nadzor nad svim mikroklimatskim parametrima, kvalitetom stelje te nad ponašanjem samih životinja što nam izravno koristi u kontroli i kontinuiranom poboljšanju proizvodnog procesa, a naročito u kontroli zdravlja pri čemu se promptnim reagiranjem može prevenirati razvoj niza problema te smanjiti potreba za liječenjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb