Pregled bibliografske jedinice broj: 1224371
Energetska i nutritivna vrijednost obroka u dječjim vrtićima grada Varaždina
Energetska i nutritivna vrijednost obroka u dječjim vrtićima grada Varaždina // Proceedings of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Osijek : Tuzla, 2020. str. 3-14 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1224371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska i nutritivna vrijednost obroka u dječjim
vrtićima grada Varaždina
(Energy and nutritive value of meals in kindergartens
in Varaždin)
Autori
Lončarić, Petra ; Keser, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Osijek : Tuzla, 2020, 3-14
ISBN
978-953-7005-73-3
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dječji vrtić, energetska i nutritivna vrijednost, makro- i mikronutrijenti, jelovnici
(kindergarten, energy and nutritive value, macro- and micronutrients, kindergarten menus)
Sažetak
Pravilna prehrana je naročito važna u fazama intenzivnog rasta i razvoja. S obzirom da djeca koja pohađaju dječji vrtić tamo provode 8-10 sati dnevno, prehrana u takvim ustanovama mora biti odgovarajuće kvalitete. Cilj ovoga rada je bio utvrditi energetsku i nutritivnu vrijednost jelovnika u gradskim i privatnim dječjim vrtićima te procijeniti usklađenost energetske i nutritivne vrijednosti jelovnika s preporukama. Udio energije, makro- i mikronutrijenata uglavnom zadovoljava potrebe djece u dobi 1-3 godine, dok je za djecu u dobi 4-6 godina nezadovoljavajući. Statistički značajna razlika između gradskog i privatnog dječjeg vrtića je utvrđena u sadržaju ugljikohidrata (p=0, 003), prehrambenih vlakana (p=0, 002), fosfora (p=0, 033), željeza (p<0, 001) i vitamina B3 (p=0, 008). Količina voća, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te žitarica i proizvoda od žitarica se statistički značajno razlikovala između gradskog i privatnog dječjeg vrtića. Količina žitarica i proizvoda od žitarica je veća u gradskom dječjem vrtiću, a količina voća, mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda je veća u privatnom dječjem vrtiću. Da bi jelovnici bili prikladni i za djecu dobi 4-6 godina potrebne su korekcije jelovnika povećanjem količine postojećih namirnica i uvođenjem novih namirnica kao što su orašasti plodovi, sjemenke i neke vrste mahunarki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam