Pregled bibliografske jedinice broj: 1224263
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 391-397 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1224263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i
ribe
(The effect of the packaging method on the shelf life
of fresh meat and fish)
Autori
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24
(2022), 5;
391-397
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora
(shelf life, meat products, seafood)
Sažetak
Zbog povećanih zahtjeva potrošaća i sve većim očekivanjima u svezi s kvalitetom, praktičnošću, sigurnošću i generalno produženim rokom trajanja mesnih proizvoda i plodova mora postavljen je veliki izazov u primjeni metoda za pakiranje navedenih prehrambenih proizvoda. U kombinaciji s rastućim zahtjevima trgovaca za isplativim produljenjem roka trajanja svježe hrane, industrija pakiranja hrane brzo se razvila kako bi zadovoljila te zahtjeve i očekivanja. Prehrambena industrija razvija učinkovite i inovativne načine očuvanja hrane kako bi produžila njihov vijek trajanja. Glavni vektor razvoja prehrambenih tehnologija je uporaba prehrambenih aditiva koji produljuju rok trajanja i fizikalnih metoda obrade koje inhibiraju reprodukciju bakterijskih stanica. Do kvarenja hrane može doći zbog oksidacije masti i razvoja patogene mikroflore. Bakteriološka kontaminacija uzrokuje gubitak od 25 % ukupne količine lako kvarljivih proizvoda godišnje, što predstavlja ekonomski značajne gubitke s obzirom da su meso i riba skupe namirnice ali i gomilanje biootpada i ambalaže za istu. Glavni razlog smanjenja roka trajanja proizvoda od mesa i ribe je korištenje neadekvatnih režima skladištenja koji dovode do enzimske i mikrobne aktivnosti koje je potrebno spriječiti odeđenim sustavima pakiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb