Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224263

Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe


Ščetar, Mario; Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Galić, Kata
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 391-397 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1224263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe
(The effect of the packaging method on the shelf life of fresh meat and fish)

Autori
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24 (2022), 5; 391-397

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora
(shelf life, meat products, seafood)

Sažetak
Zbog povećanih zahtjeva potrošaća i sve većim očekivanjima u svezi s kvalitetom, praktičnošću, sigurnošću i generalno produženim rokom trajanja mesnih proizvoda i plodova mora postavljen je veliki izazov u primjeni metoda za pakiranje navedenih prehrambenih proizvoda. U kombinaciji s rastućim zahtjevima trgovaca za isplativim produljenjem roka trajanja svježe hrane, industrija pakiranja hrane brzo se razvila kako bi zadovoljila te zahtjeve i očekivanja. Prehrambena industrija razvija učinkovite i inovativne načine očuvanja hrane kako bi produžila njihov vijek trajanja. Glavni vektor razvoja prehrambenih tehnologija je uporaba prehrambenih aditiva koji produljuju rok trajanja i fizikalnih metoda obrade koje inhibiraju reprodukciju bakterijskih stanica. Do kvarenja hrane može doći zbog oksidacije masti i razvoja patogene mikroflore. Bakteriološka kontaminacija uzrokuje gubitak od 25 % ukupne količine lako kvarljivih proizvoda godišnje, što predstavlja ekonomski značajne gubitke s obzirom da su meso i riba skupe namirnice ali i gomilanje biootpada i ambalaže za istu. Glavni razlog smanjenja roka trajanja proizvoda od mesa i ribe je korištenje neadekvatnih režima skladištenja koji dovode do enzimske i mikrobne aktivnosti koje je potrebno spriječiti odeđenim sustavima pakiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Avatar Url Domagoj Gabrić (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ščetar, Mario; Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Galić, Kata
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 391-397 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Ščetar, M., Kurek, M., Gabrić, D. & Galić, K. (2022) Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (5), 391-397.
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario and Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and Gali\'{c}, Kata}, year = {2022}, pages = {391-397}, keywords = {rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj metode pakiranja na trajnost svje\v{z}eg mesa i ribe}, keyword = {rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora} }
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario and Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and Gali\'{c}, Kata}, year = {2022}, pages = {391-397}, keywords = {shelf life, meat products, seafood}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of the packaging method on the shelf life of fresh meat and fish}, keyword = {shelf life, meat products, seafood} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font