Pregled bibliografske jedinice broj: 1224147
Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj
Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj // Zbornik sažetaka / Book of Abstracts
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 19-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1224147 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje
u Republici Hrvatskoj
(Organic cattle production – welfare standards and
situation in Croatia)
Autori
Sabolek, Ivana ; Matković, Kristina ; Pavičić, Željko ; Menčik, Sven ; Piplica, Aneta ; Matković, Srećko ; Ostović Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka / Book of Abstracts
/ - , 2022, 19-19
Skup
44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / 44th International Dairy Experts Symposium
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
goveda, ekološka proizvodnja, dobrobit životinja, standardi, Hrvatska
(cattle, organic production, animal welfare, standards, Croatia)
Sažetak
Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Jedan od glavnih ciljeva ekološke proizvodnje jest proizvodnja hrane privlačnih, autentičnih okusa, teksture i kvalitete. U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine u ekološkoj proizvodnji bilo 21.551 govedo, čineći udio od 5, 1 % u ukupnoj govedarskoj proizvodnji, a 2018. s udjelom od 4, 7 % naša zemlja svrstala se na 15. mjesto u Europskoj uniji - prema udjelu mliječnih krava (0, 7 %) na 22. mjesto. Najviše goveda na ekološki prihvatljiv način uzgaja se u Ličko- senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Goveda u ekološkoj proizvodnji moraju se hraniti ekološki proizvedenom hranom, držati se na stelji i imati pristup površinama na otvorenom, uz poštivanje minimalnih smještajnih normativa. Gustoća naseljenosti ne smije prelaziti 170 kg dušika godišnje po hektaru poljoprivredne površine. Telad se najmanje tri mjeseca mora hraniti majčinim mlijekom, a nakon tjedan dana života ne smije se držati u pojedinačnim odjeljcima. Zdravstvena zaštita temelji se na jačanju otpornosti životinja na bolesti. Uzimajući u obzir odlike ekološke proizvodnje i sve veće potrebe tržišta za ekološkim proizvodima, nužno je osnažiti razvoj ekološke govedarske proizvodnje u našoj zemlji, uključujući mliječno govedarstvo.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Sven Menčik
(autor)
Kristina Matković
(autor)
Aneta Piplica
(autor)
Ivana Sabolek
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Željko Pavičić
(autor)