Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1223024

Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba


Poščić, Ana
Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1223024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba
(Development of a dietary tool for portion sizes assessment of traditional croatian dishes in adults)

Autori
Poščić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
56

Mentor
Rumbak, Ivana

Neposredni voditelj
Ana Ilić

Ključne riječi
veličina porcije ; atlas namirnica ; PSMA ; odrasli ; Republika Hrvatska
(portion size ; food atlas ; PSMA ; adults ; Republic of Croatia)

Sažetak
Nacionalna istraživanja prehrambenih navika provode se s ciljem procjene kakvoće prehrane stanovništva. Za procjenu nutritivnog statusa i analizu povezanosti prehrane i zdravlja ključno je prikupiti točne podatke o prehrambenim navikama što omogućuje upotreba dijetetičkih metoda. U poboljšanju točnosti procjene veličina porcija hrane od pomoći mogu biti pomagala za određivanje veličina porcija (engl. Portion size measurment aids, PSMA) poput fotografija porcija. Cilj ovog istraživanja bio je razviti atlas nacionalnih namirnica i jela (ukupno 27) fotografiranjem različitih veličina porcija (4 porcije) hrane na temelju podataka dobivenih u nacionalnom istraživanju prehrambenih navika odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Rezultati istraživanja pokazali su kako je prosječna veličina porcije za 57, 7 % fotografirane hrane veća od one u ostalim istraživanjima te kako hrvatska populacija konzumira velike porcije crvenog mesa i ugljikohidratnih namirnica te nezadovoljavajuće količine ribe. Razvijeni atlas namirnica potrebno je u budućnosti validirati kako bi se mogao koristiti u daljnjem radu i doprinijeti napretku struke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Ilić (mentor)

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poščić, Ana
Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Poščić, A. (2022) 'Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{s}\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {veli\v{c}ina porcije, atlas namirnica, PSMA, odrasli, Republika Hrvatska}, title = {Izrada dijeteti\v{c}kog alata za procjenu veli\v{c}ine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba}, keyword = {veli\v{c}ina porcije, atlas namirnica, PSMA, odrasli, Republika Hrvatska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{s}\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {portion size, food atlas, PSMA, adults, Republic of Croatia}, title = {Development of a dietary tool for portion sizes assessment of traditional croatian dishes in adults}, keyword = {portion size, food atlas, PSMA, adults, Republic of Croatia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font