Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1221879

ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRUČJA GRADA MOSTARA


Sablje, Iva
ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRUČJA GRADA MOSTARA, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 1221879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRUČJA GRADA MOSTARA
(ANALYSIS OF DIET QUALITY FROM THE ASPECT OF NEURODEGENERATIVE DISEASES PREVENTION AMONG ADULTS FROM THE CITY OF MOSTAR)

Autori
Sablje, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
07.10

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Banjari, Ines

Neposredni voditelj
Ćorić, Nevena

Ključne riječi
neurodegenerativne bolesti ; neuroprotekcija ; karakteristike prehrane
(neurodegenerative diseases ; neuroprotection ; diet characteristics)

Sažetak
Neurodegenerativne bolesti nastaju u interakciji genetskih i cijelog niza okolišnih faktora, među kojima važnu ulogu zauzima prehrana. Istraživanje je provedeno na 100 odraslih osoba s područja grada Mostara s ciljem analize kvalitete prehrane koja ima neuroprotektivni učinak. Iako je većina ispitanika (83 %) upoznato s neurodegenerativnim bolestima, vjerovatno zbog visokog udjela onih s pozitivnom obiteljskom anamnezom (njih 82 %), karakteristike prehrane ne ukazuju na dovoljno znanja o neuroportektivnom potencijalu hrane, posebno kada je u pitanju konzumacija svježeg voća i povrća i ribe. Također, čak 29 % ispitanika smatra da prehrana nema nikakvu ili vrlo malu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za boljim informiranjem javnosti o potencijalu hrane na neurološko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sablje, Iva
ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRUČJA GRADA MOSTARA, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Sablje, I. (2022) 'ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRUČJA GRADA MOSTARA', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sablje, Iva}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {neurodegenerativne bolesti, neuroprotekcija, karakteristike prehrane}, title = {ISPITIVANJE KVALITETE PREHRANE S CILJEM PREVENCIJE NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI U ODRASLOJ POPULACIJI S PODRU\v{C}JA GRADA MOSTARA}, keyword = {neurodegenerativne bolesti, neuroprotekcija, karakteristike prehrane}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sablje, Iva}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {neurodegenerative diseases, neuroprotection, diet characteristics}, title = {ANALYSIS OF DIET QUALITY FROM THE ASPECT OF NEURODEGENERATIVE DISEASES PREVENTION AMONG ADULTS FROM THE CITY OF MOSTAR}, keyword = {neurodegenerative diseases, neuroprotection, diet characteristics}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font