Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1221349

Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj


Kragić, Karla
Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1221349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
(Characterization of chemical composition and antioxidant potential of rowanberries (Sorbus aucuparia L.), from different natural habitats in Republic of Croatia)

Autori
Kragić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
55

Mentor
Rumora Samarin, Ivana

Ključne riječi
jarebika ; antioksidativni kapacitet ; mineralni sastav
(rowanberry ; antioxidant capacity ; mineral content)

Sažetak
Jarebika je autohtona biljka čiji se plodovi smatraju bobičastim voćem. Iako se svježi plodovi divlje jarebike smatraju otrovnim zbog sadržaja parasorbinske kiseline, u narodnoj medicini koristila se kao ljekovito sredstvo zbog njenog antioksidativnog djelovanja, odnosno sadržaja fenolnih spojeva, vitamina i minerala. Ovim radom ispitan je osnovni kemijski sastav jarebike (voda 75, 72 %, ukupni šećeri 4, 70 %, proteini 2, 93 %, masti 1, 48 %, celuloza 1, 32 %, pepeo 1, 07 %), količina ukupnih fenola (9322, 29 ± 3296, 28 mg GAE/kg), antioksidativni kapacitet DPPH i FRAP metodom (60, 14 ± 14, 48 % ; 23, 73 ± 6, 58 mmol (FE)/100 g s.t.) te sadržaj mineralnih elemenata. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su sa sličnim istraživanjima. Dodatnim istraživanjima mogao bi se iskoristiti potencijal ove biljke, koja bi svoju primjenu mogla pronaći u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u obliku dodataka prehrani i funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumora Samarin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kragić, Karla
Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kragić, K. (2022) 'Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kragi\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {jarebika, antioksidativni kapacitet, mineralni sastav}, title = {Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s razli\v{c}itih prirodnih stani\v{s}ta u Republici Hrvatskoj}, keyword = {jarebika, antioksidativni kapacitet, mineralni sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kragi\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {rowanberry, antioxidant capacity, mineral content}, title = {Characterization of chemical composition and antioxidant potential of rowanberries (Sorbus aucuparia L.), from different natural habitats in Republic of Croatia}, keyword = {rowanberry, antioxidant capacity, mineral content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font