Pregled bibliografske jedinice broj: 1221349
Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1221349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija kemijskog sastava i
antioksidacijski potencijal plodova biljke
jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih
prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
(Characterization of chemical composition and
antioxidant potential of rowanberries (Sorbus
aucuparia L.), from different natural habitats in
Republic of Croatia)
Autori
Kragić, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
55
Mentor
Rumora Samarin, Ivana
Ključne riječi
jarebika ; antioksidativni kapacitet ; mineralni sastav
(rowanberry ; antioxidant capacity ; mineral content)
Sažetak
Jarebika je autohtona biljka čiji se plodovi smatraju bobičastim voćem. Iako se svježi plodovi divlje jarebike smatraju otrovnim zbog sadržaja parasorbinske kiseline, u narodnoj medicini koristila se kao ljekovito sredstvo zbog njenog antioksidativnog djelovanja, odnosno sadržaja fenolnih spojeva, vitamina i minerala. Ovim radom ispitan je osnovni kemijski sastav jarebike (voda 75, 72 %, ukupni šećeri 4, 70 %, proteini 2, 93 %, masti 1, 48 %, celuloza 1, 32 %, pepeo 1, 07 %), količina ukupnih fenola (9322, 29 ± 3296, 28 mg GAE/kg), antioksidativni kapacitet DPPH i FRAP metodom (60, 14 ± 14, 48 % ; 23, 73 ± 6, 58 mmol (FE)/100 g s.t.) te sadržaj mineralnih elemenata. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su sa sličnim istraživanjima. Dodatnim istraživanjima mogao bi se iskoristiti potencijal ove biljke, koja bi svoju primjenu mogla pronaći u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u obliku dodataka prehrani i funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Rumora Samarin
(mentor)