Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1221193

Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline


Perinović Jozić, Sanja; Folo, Franka; Beljo, Ivona; Andričić, Branka
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline // 21th International Conference on Materials MATRIB 2021 / Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo (ur.).
Varaždin: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2021. str. 259-273 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1221193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline
(Preparation and thermal analysis of poly(lactic acid) with modified olive stone flour)

Autori
Perinović Jozić, Sanja ; Folo, Franka ; Beljo, Ivona ; Andričić, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
21th International Conference on Materials MATRIB 2021 / Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo - Varaždin : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2021, 259-273

Skup
21th International Conference on Materials (MATRIB 2021)

Mjesto i datum
Vela Luka, Hrvatska, 30.06.2021. - 02.07.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
polilaktidna kiselina, mljevene koštice masline, površinska modifikacija, FT-IR, DSC, TG
(poly(lactic acid), olive stone flour, surface modification, FT-IR, DSC, TG)

Sažetak
Analiza uspješne površinske modifikacije mljevenih koštica masline (MKM) sa stearinskom kiselinom (SA) provedena je uporabom infracrvene spektroskopije s Fourierove transformacijom (FT- IR). Uočene promjene na FT-IR spektru modificiranih MKM (mMKM) u odnosu na MKM ukazale su na uspješnu esterifikaciju, nakon čega je mMKM upotrijebljen za pripravu kompozita s polilaktidnom kiselinom (PLA). FT-IR spektroskopija ukazala je da dodatak i povećanje sadržaja mMKM ne dovode do značajnih interakcija između PLA i mMKM. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) potvrdila je slabe interakcije između modificiranog punila i polimera. mMKM ne utječu na toplinska svojstva i kristalnost PLA, nefunkcionalno punilo. Neizotermna termogravimetrija (TG) pokazala je da se PLA/mMKM kompoziti razgrađuju u tri stupnja razgradnje te im se toplinska stabilnost pogoršava u odnosu na PLA

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Perinović Jozić, Sanja; Folo, Franka; Beljo, Ivona; Andričić, Branka
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline // 21th International Conference on Materials MATRIB 2021 / Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo (ur.).
Varaždin: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2021. str. 259-273 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Perinović Jozić, S., Folo, F., Beljo, I. & Andričić, B. (2021) Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline. U: Ćorić, D., Šolić, S. & Ivušić, F. (ur.)21th International Conference on Materials MATRIB 2021.
@article{article, author = {Perinovi\'{c} Jozi\'{c}, Sanja and Folo, Franka and Beljo, Ivona and Andri\v{c}i\'{c}, Branka}, year = {2021}, pages = {259-273}, keywords = {polilaktidna kiselina, mljevene ko\v{s}tice masline, povr\v{s}inska modifikacija, FT-IR, DSC, TG}, title = {Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim ko\v{s}ticama masline}, keyword = {polilaktidna kiselina, mljevene ko\v{s}tice masline, povr\v{s}inska modifikacija, FT-IR, DSC, TG}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za materijale i tribologiju (HDMT)}, publisherplace = {Vela Luka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Perinovi\'{c} Jozi\'{c}, Sanja and Folo, Franka and Beljo, Ivona and Andri\v{c}i\'{c}, Branka}, year = {2021}, pages = {259-273}, keywords = {poly(lactic acid), olive stone flour, surface modification, FT-IR, DSC, TG}, title = {Preparation and thermal analysis of poly(lactic acid) with modified olive stone flour}, keyword = {poly(lactic acid), olive stone flour, surface modification, FT-IR, DSC, TG}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za materijale i tribologiju (HDMT)}, publisherplace = {Vela Luka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font