Pregled bibliografske jedinice broj: 1221193
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline // 21th International Conference on Materials MATRIB 2021 / Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo (ur.).
Varaždin: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2021. str. 259-273 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1221193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s
modificiranim mljevenim košticama masline
(Preparation and thermal analysis of poly(lactic
acid) with modified olive stone flour)
Autori
Perinović Jozić, Sanja ; Folo, Franka ; Beljo, Ivona ; Andričić, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
21th International Conference on Materials MATRIB 2021
/ Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo - Varaždin : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2021, 259-273
Skup
21th International Conference on Materials (MATRIB 2021)
Mjesto i datum
Vela Luka, Hrvatska, 30.06.2021. - 02.07.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
polilaktidna kiselina, mljevene koštice masline, površinska modifikacija, FT-IR, DSC, TG
(poly(lactic acid), olive stone flour, surface modification, FT-IR, DSC, TG)
Sažetak
Analiza uspješne površinske modifikacije mljevenih koštica masline (MKM) sa stearinskom kiselinom (SA) provedena je uporabom infracrvene spektroskopije s Fourierove transformacijom (FT- IR). Uočene promjene na FT-IR spektru modificiranih MKM (mMKM) u odnosu na MKM ukazale su na uspješnu esterifikaciju, nakon čega je mMKM upotrijebljen za pripravu kompozita s polilaktidnom kiselinom (PLA). FT-IR spektroskopija ukazala je da dodatak i povećanje sadržaja mMKM ne dovode do značajnih interakcija između PLA i mMKM. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) potvrdila je slabe interakcije između modificiranog punila i polimera. mMKM ne utječu na toplinska svojstva i kristalnost PLA, nefunkcionalno punilo. Neizotermna termogravimetrija (TG) pokazala je da se PLA/mMKM kompoziti razgrađuju u tri stupnja razgradnje te im se toplinska stabilnost pogoršava u odnosu na PLA
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split