Pregled bibliografske jedinice broj: 1220720
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana // 14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 26-29 (pozvano predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1220720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna
hrana
(Cruciferous vegetables sprouts and microgreens as a
functional food)
Autori
Šamec, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, znanstveni
Izvornik
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
/ - , 2022, 26-29
Skup
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kupusnjače ; klice ; mikrozelenje
(cruciferous ; sprouts ; microgreens)
Sažetak
Kupusnjače su biljke iz porodice Brassicaceae koje uključuju različite vrste koje se koriste u prehrani kao povrće u svježem ili prerađenom obliku te za proizvodnju ulja i začini. Najznačajnije povrće pripada vrsti Brassica oleracea, a uključuje kupus (var. capitata), brokulu (var. italica), cvjetaču (var. botrytis), prokulu (var. gemmifera), kelj (var. sabellica), raštiku (var. acephala) i dr. Pozitivni učinci na zdravlje ljudi kupusnjača povezuju se sa prisustvom fitokemikalija iz skupine glukozinolata, polifenola i karotenoida, a među različitim vrstama kupusnjača najčešće nema značajnih razlika u ukupnom sadržaju tih spojeva, razlike su puno izraženije s obzirom na okolišne uvjete uzgoja. Jedan od načina konzumacije povrća, uključujući i kupusnjače koji u posljednjih nekoliko godina stječe sve veću popularnost je konzumacija lisnatog povrća u ranim fazama rasta, kao klice i mikrozelenje. Razlog popularnosti vjerojatno leži u činjenici da ih je lako uzgajati u vlastitom domu, pružaju jedinstven okus i predstavljaju ekonomičan način svakodnevnog dobivanja svježeg povrća. Posebno su stekle popularnost u vrijeme epidemije Covid-19 kad je svakodnevan pristup svježem povrću bio ograničen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija