Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220720

Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana


Šamec, Dunja
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana // 14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 26-29 (pozvano predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 1220720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana
(Cruciferous vegetables sprouts and microgreens as a functional food)

Autori
Šamec, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, znanstveni

Izvornik
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj / - , 2022, 26-29

Skup
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kupusnjače ; klice ; mikrozelenje
(cruciferous ; sprouts ; microgreens)

Sažetak
Kupusnjače su biljke iz porodice Brassicaceae koje uključuju različite vrste koje se koriste u prehrani kao povrće u svježem ili prerađenom obliku te za proizvodnju ulja i začini. Najznačajnije povrće pripada vrsti Brassica oleracea, a uključuje kupus (var. capitata), brokulu (var. italica), cvjetaču (var. botrytis), prokulu (var. gemmifera), kelj (var. sabellica), raštiku (var. acephala) i dr. Pozitivni učinci na zdravlje ljudi kupusnjača povezuju se sa prisustvom fitokemikalija iz skupine glukozinolata, polifenola i karotenoida, a među različitim vrstama kupusnjača najčešće nema značajnih razlika u ukupnom sadržaju tih spojeva, razlike su puno izraženije s obzirom na okolišne uvjete uzgoja. Jedan od načina konzumacije povrća, uključujući i kupusnjače koji u posljednjih nekoliko godina stječe sve veću popularnost je konzumacija lisnatog povrća u ranim fazama rasta, kao klice i mikrozelenje. Razlog popularnosti vjerojatno leži u činjenici da ih je lako uzgajati u vlastitom domu, pružaju jedinstven okus i predstavljaju ekonomičan način svakodnevnog dobivanja svježeg povrća. Posebno su stekle popularnost u vrijeme epidemije Covid-19 kad je svakodnevan pristup svježem povrću bio ograničen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šamec, Dunja
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana // 14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 26-29 (pozvano predavanje, domaća recenzija, kratko priopćenje, znanstveni)
Šamec, D. (2022) Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana. U: 14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.
@article{article, author = {\v{S}amec, Dunja}, year = {2022}, pages = {26-29}, keywords = {kupusnja\v{c}e, klice, mikrozelenje}, title = {Klice i mikrozelenje kupusnja\v{c}a kao funkcionalna hrana}, keyword = {kupusnja\v{c}e, klice, mikrozelenje}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}amec, Dunja}, year = {2022}, pages = {26-29}, keywords = {cruciferous, sprouts, microgreens}, title = {Cruciferous vegetables sprouts and microgreens as a functional food}, keyword = {cruciferous, sprouts, microgreens}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font