Pregled bibliografske jedinice broj: 1220547
Ciljani pristup u razvoju novih probiotika s dodatnim učincima na zdravlje
Ciljani pristup u razvoju novih probiotika s dodatnim učincima na zdravlje // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 36-39 (plenarno, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1220547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ciljani pristup u razvoju novih probiotika s
dodatnim učincima na zdravlje
(A targeted approach in the development of new
probiotics with additional health effects)
Autori
Kostelac, Deni ; Frece, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane
/ - , 2022, 36-39
Skup
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
probiotici, funkcionalna hrana, tržište probiotika, inovacije
(probiotics, functional food, probiotic market, innovation)
Sažetak
Znanstvene spoznaje i tehnološka dostignuća potaknuli su rast probiotičkog tržišta te se uz usmjeravanje prema personaliziranim pristupom u medicini pojavila i potreba za razvojem novih probiotičkih proizvoda s ciljanim učincima na zdravlje i stjecanjem novih spoznaja na području probiotika kako bi se bolje razumjeli mehanizmi interakcije korisnih mikroorganizama i domaćina. Globalno tržište probiotika u stalnom je porastu i pretpostavlja se da će se stopa rasta dodatno povećati u društvu pogođenom COVID-19 pandemijom. Usmjerenje probiotičke karakterizacije s ciljem pronalaska sojeva koji ispoljavaju određene korisne učinke te njihovo uklapanje u probiotičke proizvode spona je između klasične probiotičke terapije i ciljane, personalizirane primjene jer omogućuje selekciju korisnih učinaka ovisno o potrebi potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski