Pregled bibliografske jedinice broj: 1220095
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1220095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa
(Development of a new food product from grape pomace)
Autori
Cigić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
47
Mentor
Benković, Maja
Neposredni voditelj
Valinger, Davor ; Jurinjak Tušek, Ana
Ključne riječi
komina grožđa ; voćna pločica ; senzorska svojstva ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet
(grape pomace ; fruit bar ; sensory properties ; polyphenols ; antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je razviti novi prehrambeni proizvod iz komine grožđa te odrediti senzorska, fizikalna (sadržaj vlage, ukupne otopljene tvari, vodljivost i pH) i kemijska svojstva (koncentracija ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet) dobivenih sirovih voćnih pločica. Ukupno su napravljene četiri skupine mješavina različitih sastojka te je svaka mješavina sadržavala 9 uzoraka različitih omjera sastojaka. Uz kominu, glavni sastojci bili su: smokva, datulja, kokos te kakao/lješnjak. Radom je utvrđeno da dodatkom većeg postotka komine u voćnim pločicama dolazi do povišenja koncentracije ukupnih polifenola. Po kemijskim svojstvima (ukupni polifenoli i antioksidacijski kapacitet) mješavine s datuljom pokazale su se poželjnijim, no po senzorskim svojstvima mješavine sa smokvom su poželjnije među potrošačima. Iz provedenih kemijskih i senzorskih analiza napravljeno je optimiranje sastava za svaku mješavinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.07.0007 - Održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina (0-vinootpad) (Radojčić Redovniković, Ivana, EK - Europski fond za regionalni razvoj, Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07.0007) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb