Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220095

Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa


Cigić, Filip
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1220095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa
(Development of a new food product from grape pomace)

Autori
Cigić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
47

Mentor
Benković, Maja

Neposredni voditelj
Valinger, Davor ; Jurinjak Tušek, Ana

Ključne riječi
komina grožđa ; voćna pločica ; senzorska svojstva ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet
(grape pomace ; fruit bar ; sensory properties ; polyphenols ; antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je razviti novi prehrambeni proizvod iz komine grožđa te odrediti senzorska, fizikalna (sadržaj vlage, ukupne otopljene tvari, vodljivost i pH) i kemijska svojstva (koncentracija ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet) dobivenih sirovih voćnih pločica. Ukupno su napravljene četiri skupine mješavina različitih sastojka te je svaka mješavina sadržavala 9 uzoraka različitih omjera sastojaka. Uz kominu, glavni sastojci bili su: smokva, datulja, kokos te kakao/lješnjak. Radom je utvrđeno da dodatkom većeg postotka komine u voćnim pločicama dolazi do povišenja koncentracije ukupnih polifenola. Po kemijskim svojstvima (ukupni polifenoli i antioksidacijski kapacitet) mješavine s datuljom pokazale su se poželjnijim, no po senzorskim svojstvima mješavine sa smokvom su poželjnije među potrošačima. Iz provedenih kemijskih i senzorskih analiza napravljeno je optimiranje sastava za svaku mješavinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.07.0007 - Održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina (0-vinootpad) (Radojčić Redovniković, Ivana, EK - Europski fond za regionalni razvoj, Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07.0007) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (mentor)

Avatar Url Ana Jurinjak Tušek (mentor)

Avatar Url Davor Valinger (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cigić, Filip
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cigić, F. (2022) 'Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cigi\'{c}, Filip}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {komina gro\v{z}\dja, vo\'{c}na plo\v{c}ica, senzorska svojstva, polifenoli, antioksidacijski kapacitet}, title = {Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine gro\v{z}\dja}, keyword = {komina gro\v{z}\dja, vo\'{c}na plo\v{c}ica, senzorska svojstva, polifenoli, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cigi\'{c}, Filip}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {grape pomace, fruit bar, sensory properties, polyphenols, antioxidant capacity}, title = {Development of a new food product from grape pomace}, keyword = {grape pomace, fruit bar, sensory properties, polyphenols, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font