Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220085

Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća


Levaj, Branka; Repajić, Maja
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Antun Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 265-283


CROSBI ID: 1220085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća
(Biopotential of agro-waste from the production of minimally processed fruits and vegetables)

Autori
Levaj, Branka ; Repajić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Antun Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
265-283

ISBN
978-953-7005-82-5

Ključne riječi
fresh-cut ; biootpad ; salata ; Lactuca sativa ; radič
(fresh-cut ; agro-waste ; lettuce ; Lactuca sativa ; chicory)

Sažetak
Minimalno procesirano voće i povrće (MPVP) predstavlja proizvod koji sadrži svježe voće i povrće pripremljeno na takav način da je ono u potpunosti upotrebljivo. Drugim riječima, pripremom za konzumaciju i konzumacijom takvog proizvoda ne stvara se agrootpad. Međutim, tijekom proizvodnog procesa u kojem nastaje takav proizvod stvara se velika količina agrootpada. Takav otpad uključuje dijelove voća i povrća poput kore, pokožice, sjemenki i sl. za koje je poznato da sadrže brojne jednakovrijedne sastojke kao i jestivi dijelovi voća i povrća, ponekad čak i više. Nadalje, otpad prikupljen tijekom proizvodnog procesa moguće je brzo zbrinuti i, na taj način, može postati cijenjenom sirovinom za brojne vrijedne proizvode koji se iz njega mogu proizvesti. Industrijska proizvodnja MPVP-a nedovoljno je zastupljena u Republici Hrvatskoj, čak štoviše, prema dostupnim podacima, postoji tek jedna tvrtka koja u industrijskim uvjetima proizvodi MPVP. Međutim, kao tehnološki proces, MPVP obuhvaća nastajanje velike količine agrootpada, stoga bi bilo korisno, usporedno s poticanjem razvoja te industrije, poticati i razvoj strategije gospodarenja potencijalnim agrootpadom. Budući da je među MPVP proizvodima najzastupljenije lisnato povrće za svježe salate (u daljnjem tekstu salate), u ovom poglavlju detaljnije je opisana ta sirovina te je dan prikaz proizvodnje minimalno procesirane salate s naglaskom na faze proizvodnje u kojima nastaje otpad. Također, prikazani su neki primjeri mogućnosti iskorištavanja agrootpada iz tog procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (autor)

Avatar Url Branka Levaj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Repajić, Maja
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Antun Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 265-283
Levaj, B. & Repajić, M. (2022) Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća. U: Šubarić, D., Antun Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 265-283.
@inbook{inbook, author = {Levaj, Branka and Repaji\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {265-283}, keywords = {fresh-cut, biootpad, salata, Lactuca sativa, radi\v{c}}, isbn = {978-953-7005-82-5}, title = {Biolo\v{s}ki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {fresh-cut, biootpad, salata, Lactuca sativa, radi\v{c}}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Levaj, Branka and Repaji\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {265-283}, keywords = {fresh-cut, agro-waste, lettuce, Lactuca sativa, chicory}, isbn = {978-953-7005-82-5}, title = {Biopotential of agro-waste from the production of minimally processed fruits and vegetables}, keyword = {fresh-cut, agro-waste, lettuce, Lactuca sativa, chicory}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font