Pregled bibliografske jedinice broj: 1220085
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Antun Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 265-283
CROSBI ID: 1220085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki potencijal agrootpada iz proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća
(Biopotential of agro-waste from the production of minimally processed fruits and vegetables)
Autori
Levaj, Branka ; Repajić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Antun Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
265-283
ISBN
978-953-7005-82-5
Ključne riječi
fresh-cut ; biootpad ; salata ; Lactuca sativa ; radič
(fresh-cut ; agro-waste ; lettuce ; Lactuca sativa ; chicory)
Sažetak
Minimalno procesirano voće i povrće (MPVP) predstavlja proizvod koji sadrži svježe voće i povrće pripremljeno na takav način da je ono u potpunosti upotrebljivo. Drugim riječima, pripremom za konzumaciju i konzumacijom takvog proizvoda ne stvara se agrootpad. Međutim, tijekom proizvodnog procesa u kojem nastaje takav proizvod stvara se velika količina agrootpada. Takav otpad uključuje dijelove voća i povrća poput kore, pokožice, sjemenki i sl. za koje je poznato da sadrže brojne jednakovrijedne sastojke kao i jestivi dijelovi voća i povrća, ponekad čak i više. Nadalje, otpad prikupljen tijekom proizvodnog procesa moguće je brzo zbrinuti i, na taj način, može postati cijenjenom sirovinom za brojne vrijedne proizvode koji se iz njega mogu proizvesti. Industrijska proizvodnja MPVP-a nedovoljno je zastupljena u Republici Hrvatskoj, čak štoviše, prema dostupnim podacima, postoji tek jedna tvrtka koja u industrijskim uvjetima proizvodi MPVP. Međutim, kao tehnološki proces, MPVP obuhvaća nastajanje velike količine agrootpada, stoga bi bilo korisno, usporedno s poticanjem razvoja te industrije, poticati i razvoj strategije gospodarenja potencijalnim agrootpadom. Budući da je među MPVP proizvodima najzastupljenije lisnato povrće za svježe salate (u daljnjem tekstu salate), u ovom poglavlju detaljnije je opisana ta sirovina te je dan prikaz proizvodnje minimalno procesirane salate s naglaskom na faze proizvodnje u kojima nastaje otpad. Također, prikazani su neki primjeri mogućnosti iskorištavanja agrootpada iz tog procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb