Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1220009

Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma


Tomašević, Matko
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1220009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma
(Evaluation of Geometric Characteristics of Barley Kernels)

Autori
Tomašević, Matko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
ječam , fizikalno-kemijska svojstva ; računalna analiza slike zrna ječma
(barley ; quality ; physicochemical properties ; digital image analysis of barley grain)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati pojedina fizikalno-kemijska svojstva zrna različitih pivarskih i stočnih sorti ječma pomoću standardnih metoda, kao i odrediti morfološka svojstva zrna primjenom računalne analize slike te utvrditi eventualnu mogućnost njihova korištenja u predviđanju fizikalno-kemijskih svojstva zrna ječma. U istraživanju je korišteno 27 uzorka ječma od čega je 19 uzorka bilo iz vrste dvorednog ječma dok je 8 uzoraka bilo višeredno. Sedam uzoraka je prema vremenu sjetve svrstano u jari, a 20 uzoraka u ozimi ječam. Standardnim metodama određeni su udio proteina, apsolutna i hektolitarska masa, udio zrna I. klase te staklavost zrna, a računalnom analizom slike, uz pomoć programa ImageJ, određne su geometrijske značajke zrna i presjeka zrna (površina, opseg, maksimalni i minimalni Feretov promjer, zaokruženost zrna te prosječna vrijednost sive boje presjeka zrna). Zaokruženost cjelovitog zrna bila je značajan prediktor udjela proteina, a površina presjeka zrna prediktor apsolutne mase ječma. Za predviđanje hektolitarske mase ječma uspješno su se mogli koristiti površina, duljina i zaokruženost cijelog zrna, a prediktori udjela I. klase ječma bili su duljina i zaokruženost cijelog zrna te površina presjeka zrna. Staklavost se uspješno mogla predvidjeti određivanjem prosječne sive boje presjeka zrna. Na temelju provedenih ispitivanja i provedene korelacijske i regresijske analize može se zaključiti da se primjenom računalne analize slike u određivanju geometrijskih značajki zrna i njegovog presjeka, vrlo dobro mogu predvidjeti pojedina fizikalno- kemijska svojstva ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tomašević, Matko
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tomašević, M. (2021) 'Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Matko}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {je\v{c}am , fizikalno-kemijska svojstva, ra\v{c}unalna analiza slike zrna je\v{c}ma}, title = {Odre\djivanje geometrijskih zna\v{c}ajki zrna je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am , fizikalno-kemijska svojstva, ra\v{c}unalna analiza slike zrna je\v{c}ma}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Matko}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {barley, quality, physicochemical properties, digital image analysis of barley grain}, title = {Evaluation of Geometric Characteristics of Barley Kernels}, keyword = {barley, quality, physicochemical properties, digital image analysis of barley grain}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font