Pregled bibliografske jedinice broj: 1220009
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1220009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje geometrijskih značajki zrna ječma
(Evaluation of Geometric Characteristics of Barley
Kernels)
Autori
Tomašević, Matko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
ječam , fizikalno-kemijska svojstva ; računalna analiza slike zrna ječma
(barley ; quality ; physicochemical properties ; digital image analysis of barley grain)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati pojedina fizikalno-kemijska svojstva zrna različitih pivarskih i stočnih sorti ječma pomoću standardnih metoda, kao i odrediti morfološka svojstva zrna primjenom računalne analize slike te utvrditi eventualnu mogućnost njihova korištenja u predviđanju fizikalno-kemijskih svojstva zrna ječma. U istraživanju je korišteno 27 uzorka ječma od čega je 19 uzorka bilo iz vrste dvorednog ječma dok je 8 uzoraka bilo višeredno. Sedam uzoraka je prema vremenu sjetve svrstano u jari, a 20 uzoraka u ozimi ječam. Standardnim metodama određeni su udio proteina, apsolutna i hektolitarska masa, udio zrna I. klase te staklavost zrna, a računalnom analizom slike, uz pomoć programa ImageJ, određne su geometrijske značajke zrna i presjeka zrna (površina, opseg, maksimalni i minimalni Feretov promjer, zaokruženost zrna te prosječna vrijednost sive boje presjeka zrna). Zaokruženost cjelovitog zrna bila je značajan prediktor udjela proteina, a površina presjeka zrna prediktor apsolutne mase ječma. Za predviđanje hektolitarske mase ječma uspješno su se mogli koristiti površina, duljina i zaokruženost cijelog zrna, a prediktori udjela I. klase ječma bili su duljina i zaokruženost cijelog zrna te površina presjeka zrna. Staklavost se uspješno mogla predvidjeti određivanjem prosječne sive boje presjeka zrna. Na temelju provedenih ispitivanja i provedene korelacijske i regresijske analize može se zaključiti da se primjenom računalne analize slike u određivanju geometrijskih značajki zrna i njegovog presjeka, vrlo dobro mogu predvidjeti pojedina fizikalno- kemijska svojstva ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija