Pregled bibliografske jedinice broj: 1220005
Primjena hlađenja i zamrzavanja tijesta u proizvodnji pekarskih proizvoda
Primjena hlađenja i zamrzavanja tijesta u proizvodnji pekarskih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1220005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena hlađenja i zamrzavanja tijesta u
proizvodnji pekarskih proizvoda
(The Use of Dough Cooling and Freezing in the
Production of Bakery Products)
Autori
Kosanović, Darina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
20
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
fermentacija ; zamrzavanje ; plin ; kvasac ; poboljšivači
(dough proofing ; freezing ; gas ; yeast ; improvers)
Sažetak
Uvođenjem tehnologije hlađenja i zamrzavanja omogućavamo produženu fermentaciju, konzerviranje tijesta i njegovu dostavu iz pogona do udaljene druge ispostave. To se postiglo s modernim rashladnim uređajima i računalnim upravljanjem. Tako proizvodnja nije neposredno vezana za jednu lokaciju već se pečenje obavlja u udaljenim ispostavama. Kod ove tehnologije je osnova upravljanja vrenjem. Vrenje je središnji proces dozrijevanja tijesta, a kvaliteta završne fermentacije se postiže s nekoliko metoda, od kojih se najviše koristi postupak prekinute fermentacije. Tijesto je potrebno obraditi u kratkom roku prije zamrzavanja, kako bi se izbjeglo pretjerano stvaranje plina zbog utjecaja kvasca, kao jedan od faktora koji utječe na kvalitetu proizvoda. Pored navedenih prednosti, potrebno je obratiti pozornost tijekom cijelog postupka izrade proizvoda, zbog mogućih štetnih pojava koji utječu na gubitak kvalitete proizvoda. Jedan od učestalih pojava su bijele mrlje, koje se mogu spriječiti na više načina, a karakteristično je dodavanje emulgatora, važnog sastojka koji se koristi kao poboljšivač za duboko zamrzavanje tijesta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija