Pregled bibliografske jedinice broj: 1219983
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1219983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu
pekarskih proizvoda
(Influence of Salt on the Dough Properties and
Quality of Bakery Products)
Autori
Božić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
26
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
kuhinjska sol ; pekarski proizvodi ; tehnološki proces ; kvaliteta
(table salt ; bakery products ; technological process ; quality)
Sažetak
Sol je uobičajen i važan sastojak u prehrambenim proizvodima u cijelom svijetu. Dodatak soli tijestu ima višestruki učinak. Određen udio kuhinjske soli je nužan kako zbog tehnološkog procesa pripreme pekarskih proizvoda tako i zbog okusa na koji je populacija naviknuta. Kruh i pecivo bez soli imaju loš i prazan okus. Preporučeni dnevni unos soli je 5 grama, ali brojne zemlje unose dvostruko više od preporučenog i pri tome se javljaju brojni zdravstveni problemi. Od gotove hrane, pekarski proizvodi su u većini zemalja glavni izvor prekomjernog dnevnog unosa kuhinjske soli, budući da sadrže velik udio soli i konzumiraju se u velikoj mjeri. Udio kuhinjske soli koji je sada prekomjerno prisutan u pojedinim prehrambenim proizvodima, može se smanjiti bez narušavanja tehnološkog procesa i bez gubitka kvalitetnog okusa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija