Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219983

Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda


Božić, Barbara
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1219983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda
(Influence of Salt on the Dough Properties and Quality of Bakery Products)

Autori
Božić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
26

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
kuhinjska sol ; pekarski proizvodi ; tehnološki proces ; kvaliteta
(table salt ; bakery products ; technological process ; quality)

Sažetak
Sol je uobičajen i važan sastojak u prehrambenim proizvodima u cijelom svijetu. Dodatak soli tijestu ima višestruki učinak. Određen udio kuhinjske soli je nužan kako zbog tehnološkog procesa pripreme pekarskih proizvoda tako i zbog okusa na koji je populacija naviknuta. Kruh i pecivo bez soli imaju loš i prazan okus. Preporučeni dnevni unos soli je 5 grama, ali brojne zemlje unose dvostruko više od preporučenog i pri tome se javljaju brojni zdravstveni problemi. Od gotove hrane, pekarski proizvodi su u većini zemalja glavni izvor prekomjernog dnevnog unosa kuhinjske soli, budući da sadrže velik udio soli i konzumiraju se u velikoj mjeri. Udio kuhinjske soli koji je sada prekomjerno prisutan u pojedinim prehrambenim proizvodima, može se smanjiti bez narušavanja tehnološkog procesa i bez gubitka kvalitetnog okusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Božić, Barbara
Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Božić, B. (2021) 'Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}, Barbara}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {kuhinjska sol, pekarski proizvodi, tehnolo\v{s}ki proces, kvaliteta}, title = {Utjecaj soli na svojstva tijesta i kvalitetu pekarskih proizvoda}, keyword = {kuhinjska sol, pekarski proizvodi, tehnolo\v{s}ki proces, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}, Barbara}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {table salt, bakery products, technological process, quality}, title = {Influence of Salt on the Dough Properties and Quality of Bakery Products}, keyword = {table salt, bakery products, technological process, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font