Pregled bibliografske jedinice broj: 1219665
Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon računalnom analizom slike
Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s dodatkom ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon računalnom analizom slike, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1219665 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjene dimenzija i boje čajnog peciva s
dodatkom ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet
Sauvignon računalnom analizom slike
(Tracking the Changes in the Dimensions and the
Colour of Tea Biscuits with Added Cabernet
Sauvignon Grape Pomace Extract Using Computer
Image Analysis)
Autori
Kercel, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina
Neposredni voditelj
Šušak, Ana
Ključne riječi
čajno pecivo ; fizikalna svojstva ; trop grožđa ; računalna analiza slike
(tea biscuits ; physical properties ; grape pomace ; digital image analysis)
Sažetak
U ovom diplomskom radu razmatran je utjecaj zamjene dijela pšeničnog brašna tropom grožđa i suhim enkapsuliranim ekstraktom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon (u udjelima 10 %, 20 % i 30 %) na boju i promjenu dimenzija čajnog peciva. Prema dobivenim rezultatima uočeno je da povećanje udjela dodatka (tropa grožđa ili enkapsuliranog ekstrakta tropa grožđa) utječe na smanjenje svjetline, kromatske komponente zeleno-crvene boje te plavo-žute boje. Povećanje udjela dodatka utječe na smanjenje površine, opsega te Ferretovog promjera analiziranih uzoraka čajnog peciva. Vrsta zamjesa ima statistički značajan utjecaj na promjene dimenzija i oblika uzoraka, a uzorci pripremljeni s dodatkom tropa i destilirane vode imaju najveću površinu, opseg te najmanje promjene promjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek