Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219612

Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva


Despotović, Saša; Pejin, Jelena; Šarić, Goran; Šimić, Gordana; Novak, Mario; Velić, Natalija
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 183-218


CROSBI ID: 1219612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva
(Possibilities of utilisation of beer brewing and malt industry by- products)

Autori
Despotović, Saša ; Pejin, Jelena ; Šarić, Goran ; Šimić, Gordana ; Novak, Mario ; Velić, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
183-218

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
nusproizvodi ; slad ; pivo ; hmelj ; kvasac ; CO2 ; otpadna voda
(by-products ; malt ; beer ; hops ; yeast ; CO2 ; wastewater)

Sažetak
Industrije slada i piva su među prehrambeno- biotehnološkim ndustrijama koje imaju značajan utjecaj na okoliš, kako zbog velike količine proizvodnih ostataka koje nastaju tijekom proizvodnje slada, odnosno piva ; tako i zbog (još uvijek) nedovoljno održivih strategija za njihovo ponovno korištenje ili zbrinjavanje. U ovom poglavlju dan je pregled znanstvene i stručne literature koja se bavi mogućnostima ponovnog iskorištenja proizvodnih ostataka/nusproizvoda ovih industrija koji uključuju: vodu zaostalu nakon procesa slađenja, klice/korjenčiće dobivene nakon sušenja i otklicavanja slada, pivski trop, topli i hladni (proteinski) talog, otpadni hmelj, otpadni kvasac, višak CO2 i otpadnu vodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (autor)

Avatar Url Gordana Šimić (autor)

Avatar Url Mario Novak (autor)

Avatar Url Goran Šarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Despotović, Saša; Pejin, Jelena; Šarić, Goran; Šimić, Gordana; Novak, Mario; Velić, Natalija
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 183-218
Despotović, S., Pejin, J., Šarić, G., Šimić, G., Novak, M. & Velić, N. (2022) Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 183-218.
@inbook{inbook, author = {Despotovi\'{c}, Sa\v{s}a and Pejin, Jelena and \v{S}ari\'{c}, Goran and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novak, Mario and Veli\'{c}, Natalija}, year = {2022}, pages = {183-218}, keywords = {nusproizvodi, slad, pivo, hmelj, kvasac, CO2, otpadna voda}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja nusproizvoda indrustrija slada i piva}, keyword = {nusproizvodi, slad, pivo, hmelj, kvasac, CO2, otpadna voda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Despotovi\'{c}, Sa\v{s}a and Pejin, Jelena and \v{S}ari\'{c}, Goran and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novak, Mario and Veli\'{c}, Natalija}, year = {2022}, pages = {183-218}, keywords = {by-products, malt, beer, hops, yeast, CO2, wastewater}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Possibilities of utilisation of beer brewing and malt industry by- products}, keyword = {by-products, malt, beer, hops, yeast, CO2, wastewater}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font