Pregled bibliografske jedinice broj: 1219612
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija slada i piva // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 183-218
CROSBI ID: 1219612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda indrustrija
slada i piva
(Possibilities of utilisation of beer brewing and
malt industry by-
products)
Autori
Despotović, Saša ; Pejin, Jelena ; Šarić, Goran ; Šimić, Gordana ; Novak, Mario ; Velić, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
183-218
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
nusproizvodi ; slad ; pivo ; hmelj ; kvasac ; CO2 ; otpadna voda
(by-products ; malt ; beer ; hops ; yeast ; CO2 ; wastewater)
Sažetak
Industrije slada i piva su među prehrambeno- biotehnološkim ndustrijama koje imaju značajan utjecaj na okoliš, kako zbog velike količine proizvodnih ostataka koje nastaju tijekom proizvodnje slada, odnosno piva ; tako i zbog (još uvijek) nedovoljno održivih strategija za njihovo ponovno korištenje ili zbrinjavanje. U ovom poglavlju dan je pregled znanstvene i stručne literature koja se bavi mogućnostima ponovnog iskorištenja proizvodnih ostataka/nusproizvoda ovih industrija koji uključuju: vodu zaostalu nakon procesa slađenja, klice/korjenčiće dobivene nakon sušenja i otklicavanja slada, pivski trop, topli i hladni (proteinski) talog, otpadni hmelj, otpadni kvasac, višak CO2 i otpadnu vodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Karlovcu