Pregled bibliografske jedinice broj: 1218931
Metoksipirazini u grožđu i vinu
Metoksipirazini u grožđu i vinu, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1218931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metoksipirazini u grožđu i vinu
(Methoxypyrazines in grape and wine)
Autori
Vincek, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
13
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
Metoksipirazini, grožđe, vino, koncentracija, biosinteza, vinograd
(Methoxypyrazines, grape, vine, concentration, biosynthesis, vineyard)
Sažetak
Metoksipirazini su spojevi iz grožđa koji pridonose vegetativnoj/zeljastoj aromi vina Sauvignon, Semillon i Cabernet Sauvignon. Identificirana su tri spoja iz skupine metoksipirazina: izopropilmetoksipirazin, izobutilmetoksipirazin i sec-butilmetoksipirazin. Izobutilmetoksipirazini su dominantni i imaju strukture u skladu sa srodnim biosintetskim podrijetlom. Pojavljuju se u tragovima, u rasponu masenih koncentracija 1-40 ng/L. Na razinu ovih metoksipirazina u grožđu i njihov učinak na aromu vina snažno i sustavno utječu uvjeti u vinogradu, kao što su temperatura tijekom zrenja, zrelost bobica i izloženost grožđa sunčevoj svjetlosti. Cilj rada je prikazati biosintetski put, koncentracije te metode određivanja metoksipirazina u grožđu i vinu
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)