Pregled bibliografske jedinice broj: 1218920
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1218920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda
borovnice
(The influence of the edible coating on the quality
of the blueberry fruit)
Autori
Jakoplić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
borovnice, jestivi omotači, taninska kiselina, bioaktivne komponente
(blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds)
Sažetak
Različite tehnologije se koriste za smanjenje kvarenja, produženje roka trajanja i očuvanja nutritivnih vrijednosti voćnih proizvoda. Jestivi omotači predstavljaju alternativni način za održavanje čvrstoće i općenito odgađanje propadanja plodova, a zbog njihove sposobnosti da smanje vlagu, migraciju otopljenih tvari, disanje i brzinu transpiracije. Jestivi omotači na bazi alginata korisni su i ekološki prihvatljivi za očuvanje kvalitete ploda borovnice tijekom skladištenja. U ovom radu ispitana je učinkovitost jestivog omotača od alginata, bez i u kombinaciji s taninskom kiselinom, na očuvanje fizikalno- kemijskih svojstava ploda borovnice tijekom sedam dana. Određen je utjecaj omotača na gubitak mase, očuvanje bioaktivnih komponenti (polifenoli, antioksidacijska aktivnost i antocijani), topljive suhe tvari te brojnost mikroorganizama. Jestivi omotač s alginatom i jestivi omotač s alginatom i taninskom kiselinom pokazali su značajnije razlike u očuvanju kvalitete ploda u odnosu na kontrolu bez omotača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)