Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218920

Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice


Jakoplić, Ana
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1218920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice
(The influence of the edible coating on the quality of the blueberry fruit)

Autori
Jakoplić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Maslov Bandić, Luna

Ključne riječi
borovnice, jestivi omotači, taninska kiselina, bioaktivne komponente
(blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds)

Sažetak
Različite tehnologije se koriste za smanjenje kvarenja, produženje roka trajanja i očuvanja nutritivnih vrijednosti voćnih proizvoda. Jestivi omotači predstavljaju alternativni način za održavanje čvrstoće i općenito odgađanje propadanja plodova, a zbog njihove sposobnosti da smanje vlagu, migraciju otopljenih tvari, disanje i brzinu transpiracije. Jestivi omotači na bazi alginata korisni su i ekološki prihvatljivi za očuvanje kvalitete ploda borovnice tijekom skladištenja. U ovom radu ispitana je učinkovitost jestivog omotača od alginata, bez i u kombinaciji s taninskom kiselinom, na očuvanje fizikalno- kemijskih svojstava ploda borovnice tijekom sedam dana. Određen je utjecaj omotača na gubitak mase, očuvanje bioaktivnih komponenti (polifenoli, antioksidacijska aktivnost i antocijani), topljive suhe tvari te brojnost mikroorganizama. Jestivi omotač s alginatom i jestivi omotač s alginatom i taninskom kiselinom pokazali su značajnije razlike u očuvanju kvalitete ploda u odnosu na kontrolu bez omotača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Luna Maslov Bandić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakoplić, Ana
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jakoplić, A. (2022) 'Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopli\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {borovnice, jestivi omota\v{c}i, taninska kiselina, bioaktivne komponente}, title = {Ujtecaj jestivog omota\v{c}a na kvalitetu ploda borovnice}, keyword = {borovnice, jestivi omota\v{c}i, taninska kiselina, bioaktivne komponente}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopli\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds}, title = {The influence of the edible coating on the quality of the blueberry fruit}, keyword = {blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font