Pregled bibliografske jedinice broj: 1218908
Bioaktivni spojevi ploda mandarine
Bioaktivni spojevi ploda mandarine, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1218908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni spojevi ploda mandarine
(Bioactive components in mandarine fruit)
Autori
Mohenski, Martin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2022
Stranica
18
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
mandarine, bioaktivni spojevi, karotenoidi, polimetoksiflavoni, sinefrin
(mandarins, bioactive compounds, carotenoids, polymethoxyflavones, synephrine)
Sažetak
U ovom radu detaljno će se obraditi sve bioaktivne komponente ploda mandarine. Prije berbe plod pohranjuje različite metabolite koje koristi kasnije, a neki drugi metaboliti nastaju nakon berbe, kako plod naknadno dozrijeva i stari. Kao i kod mnogih drugih voćnih vrsta, flavonoidi (flavanoni i u manjoj mjeri flavoni) i fenolne kiseline glavni su fenoli mandarine. Feniletilaminski alkaloidi (±) -sinefrin, (±) - oktopomin i tiramin uobičajeni su amini u agrumima. Karotenoidi su žuti, narančasti i crveni pigmenti prisutni u mnogim plodovima. Mandarine sadrže najviše razine karotenoida β- kriptoksantina. Prikazani su najnoviji dostupni podaci o bioaktivnim spojevima ploda mandarine iz svjetske literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)