Pregled bibliografske jedinice broj: 1218893
Jesitivi omotači
Jesitivi omotači, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1218893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jesitivi omotači
(Edible coatings)
Autori
Besek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2022
Stranica
22
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
jestivi omotači, kvaliteta, voće, povrće, rok trajanja
(edible coatings, quality, fruits, vegetables, shelf-life)
Sažetak
Nanošenje jestivih omotača umjesto uobičajenih fungicida jedna je od metoda modificirane atmosfere koja je pokazala obećavajuće rezultate za očuvanje kvalitete plodova. Jestivi omotač tvori tanki filmski sloj prirodnih i biorazgradivih tvari na površini ploda. Idealan jestivi omotač pruža djelomičnu prepreku kretanju vode što smanjuje gubitak vlage iz ploda i modificira atmosferu oko ploda, djelujući kao prepreka izmjeni plinova. Osim što usporava razvoj gljivica i pospješuje vanjštinu plodova, omotač usporava disanje i starenje. U ovom radu obradit će se fizikalno-kemijska svojstva te priprema i primjena jestivih polisaharida kao omotača na različito voće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)