Pregled bibliografske jedinice broj: 1218821
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 252-256 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1218821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica
(Brassicaceae) tijekom skladištenja
(Vitamin C content in different species of the
Brassicaceae family during storage)
Autori
Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Radman, Sanja ; Opačić, Nevena ; Kumarle, Anita ; Pleša, Maja ; Martić, Andreja ; Dujmović, Mia ; Šic Žlabur, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 252-256
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kineski kupus, brokula, cvjetača, kelj, hlađeni prostor
(Chinese cabbage, broccoli, cauliflower, kale, cooled space)
Sažetak
Povrtne vrste iz porodice krstašica značajno su zastupljene u svakodnevnoj prehrani, a prije svega bogat su izvor nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje, poput vitamina C. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj vitamina C kao i utjecaj skladišenja na sadržaj istog u različitim vrstama iz porodice Brassicaceae. Prema rezultatima, najviši sadržaj vitamina C utvrđen je za kelj (60, 83 mg/100 g sv.t.), dok najniži u kupusu (18, 49 mg/100 g sv.t.). Skladištenje pri 8 °C u trajanju od 7 dana utjecalo je na smanjenje sadržaja vitamina C u svim istraživanim vrstama uz izuzetak kupusa kod kojeg nije utvrđen trend smanjenja istog. Analizirane vrste krstašica bogat su izvor vitamina C te pokazuju dobar skladišni kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mia Dujmović
(autor)
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nevena Opačić
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)