Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218821

Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja


Voća, Sandra; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Radman, Sanja; Opačić, Nevena; Kumarle, Anita; Pleša, Maja; Martić, Andreja; Dujmović, Mia; Šic Žlabur, Jana
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 252-256 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1218821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja
(Vitamin C content in different species of the Brassicaceae family during storage)

Autori
Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Radman, Sanja ; Opačić, Nevena ; Kumarle, Anita ; Pleša, Maja ; Martić, Andreja ; Dujmović, Mia ; Šic Žlabur, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 252-256

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kineski kupus, brokula, cvjetača, kelj, hlađeni prostor
(Chinese cabbage, broccoli, cauliflower, kale, cooled space)

Sažetak
Povrtne vrste iz porodice krstašica značajno su zastupljene u svakodnevnoj prehrani, a prije svega bogat su izvor nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje, poput vitamina C. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj vitamina C kao i utjecaj skladišenja na sadržaj istog u različitim vrstama iz porodice Brassicaceae. Prema rezultatima, najviši sadržaj vitamina C utvrđen je za kelj (60, 83 mg/100 g sv.t.), dok najniži u kupusu (18, 49 mg/100 g sv.t.). Skladištenje pri 8 °C u trajanju od 7 dana utjecalo je na smanjenje sadržaja vitamina C u svim istraživanim vrstama uz izuzetak kupusa kod kojeg nije utvrđen trend smanjenja istog. Analizirane vrste krstašica bogat su izvor vitamina C te pokazuju dobar skladišni kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Radman, Sanja; Opačić, Nevena; Kumarle, Anita; Pleša, Maja; Martić, Andreja; Dujmović, Mia; Šic Žlabur, Jana
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 252-256 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, S., Galić, A., Dobričević, N., Radman, S., Opačić, N., Kumarle, A., Pleša, M., Martić, A., Dujmović, M. & Šic Žlabur, J. (2022) Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Radman, Sanja and Opa\v{c}i\'{c}, Nevena and Kumarle, Anita and Ple\v{s}a, Maja and Marti\'{c}, Andreja and Dujmovi\'{c}, Mia and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2022}, pages = {252-256}, keywords = {kineski kupus, brokula, cvjeta\v{c}a, kelj, hla\djeni prostor}, title = {Sadr\v{z}aj vitamina C u razli\v{c}itim vrstama krsta\v{s}ica (Brassicaceae) tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {kineski kupus, brokula, cvjeta\v{c}a, kelj, hla\djeni prostor}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Radman, Sanja and Opa\v{c}i\'{c}, Nevena and Kumarle, Anita and Ple\v{s}a, Maja and Marti\'{c}, Andreja and Dujmovi\'{c}, Mia and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2022}, pages = {252-256}, keywords = {Chinese cabbage, broccoli, cauliflower, kale, cooled space}, title = {Vitamin C content in different species of the Brassicaceae family during storage}, keyword = {Chinese cabbage, broccoli, cauliflower, kale, cooled space}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font