Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218796

Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline


Đurić, Sebastian
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1218796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline
(Raspberry powder production technology based on heat exchange)

Autori
Đurić, Sebastian

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
39

Mentor
Galić, Ante

Ključne riječi
Malina, Himbo top, sušenje, prah, nutritivni sastav
(Raspberry, Himbo top, drying, powder, nutritional composition)

Sažetak
U posljednje vrijeme na tržištu se javlja sve veća potražnja za suhim prahom od voća zbog široke mogućnosti njegove primjene. Tehnologiju proizvodnje suhog praha je potrebno prilagoditi i oblikovati s ciljem što boljeg zadržavanja kvalitete i nutritivnih karakteristika finalnog proizvoda. Jedan od postupaka termičke dorade u procesu proizvodnje suhog praha je konvekcijsko sušenje do ravnotežne vlažnosti. Pored navedenoga, tehnologija proizvodnje praha od malina iznimno je zahtjevna i uključuje postupke: prihvata, čišćenja, pranja, ocjeđivanja, inspekcije, sušenja, kondicioniranja, usitnjavanja, vaganja, pakiranja i skladištenja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kvalitativne (fizikalno - kemijske) karakteristike plodova prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja, kao i utjecaj temperature sušenja na kvalitetu finalnog proizvoda. Plodovi malina s početnim udjelom vode od 87, 17 % osušeni su u laboratorijskom sušioniku „INKO” ST 40 pri temperaturi od 40 °C i atmosferskom tlaku 1013 hPa do postizanja sadržaja vode od približno 15 %. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da tijekom proizvodnje suhog praha u finalnom proizvodu došlo do smanjenja udjela vitamina C za 85, 59 %, ukupnih fenola za 32, 32 %, flavonoida za 40, 09 %, neflavonoida za 24, 61 %, antocijana za 2, 78 % i antioksidacijskog kapaciteta za 18, 98 %. Iz čega se može zaključiti da parametri sušenja značajno utječu na sadržaj pojedinih bioaktivnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Galić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurić, Sebastian
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Đurić, S. (2022) 'Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuri\'{c}, Sebastian}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {Malina, Himbo top, su\v{s}enje, prah, nutritivni sastav}, title = {Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline}, keyword = {Malina, Himbo top, su\v{s}enje, prah, nutritivni sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuri\'{c}, Sebastian}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {Raspberry, Himbo top, drying, powder, nutritional composition}, title = {Raspberry powder production technology based on heat exchange}, keyword = {Raspberry, Himbo top, drying, powder, nutritional composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font