Pregled bibliografske jedinice broj: 1218796
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena na izmjenama topline, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1218796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje praha od maline temeljena
na
izmjenama topline
(Raspberry powder production technology based on
heat
exchange)
Autori
Đurić, Sebastian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
39
Mentor
Galić, Ante
Ključne riječi
Malina, Himbo top, sušenje, prah, nutritivni sastav
(Raspberry, Himbo top, drying, powder, nutritional composition)
Sažetak
U posljednje vrijeme na tržištu se javlja sve veća potražnja za suhim prahom od voća zbog široke mogućnosti njegove primjene. Tehnologiju proizvodnje suhog praha je potrebno prilagoditi i oblikovati s ciljem što boljeg zadržavanja kvalitete i nutritivnih karakteristika finalnog proizvoda. Jedan od postupaka termičke dorade u procesu proizvodnje suhog praha je konvekcijsko sušenje do ravnotežne vlažnosti. Pored navedenoga, tehnologija proizvodnje praha od malina iznimno je zahtjevna i uključuje postupke: prihvata, čišćenja, pranja, ocjeđivanja, inspekcije, sušenja, kondicioniranja, usitnjavanja, vaganja, pakiranja i skladištenja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kvalitativne (fizikalno - kemijske) karakteristike plodova prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja, kao i utjecaj temperature sušenja na kvalitetu finalnog proizvoda. Plodovi malina s početnim udjelom vode od 87, 17 % osušeni su u laboratorijskom sušioniku „INKO” ST 40 pri temperaturi od 40 °C i atmosferskom tlaku 1013 hPa do postizanja sadržaja vode od približno 15 %. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da tijekom proizvodnje suhog praha u finalnom proizvodu došlo do smanjenja udjela vitamina C za 85, 59 %, ukupnih fenola za 32, 32 %, flavonoida za 40, 09 %, neflavonoida za 24, 61 %, antocijana za 2, 78 % i antioksidacijskog kapaciteta za 18, 98 %. Iz čega se može zaključiti da parametri sušenja značajno utječu na sadržaj pojedinih bioaktivnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)