Pregled bibliografske jedinice broj: 1217511
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1217511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva
(Nutritional and medicinal propertis of cultivated
mushroom species)
Autori
Vitina, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
kultivirane gljive, nutritivni sastav, kvaliteta hrane, terapeutska svojstva
(cultivated mushrooms, nutritional composition, food quality, terapeutical properties)
Sažetak
Kultivirane gljive su nutritivna, ljekovita i ekološki vrijedna mikrobiološka skupina organizama. Plodna tijela gljiva cijenjena su zbog njihovih kemijskih i nutritivnih svojstava te teksture i okusa. Brojne vrste gljiva su dobar izvor minerala (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij) i vitamina B1, B2, B3, B5, C, D. Također, kultivirane gljive (Agricus bisporus, Pleurotus ostretus, Lentinus edodes i Flammulina velutipes) bogat su izvor proteina čiji je sastav sličan proteinima životinjskog podrijetla. Nadalje, gljive sadrže male količine masti, što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, posebice hitina, koji sprječava apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja. S obzirom da gljive imaju vrlo dobra nutritivna svojstva, ali i bioaktivne komponente, mogu biti potencijalni izvor funkcionalne hrane za smanjenje nutritivnih nedostataka kod ljudi. Također, brojne kultivirane gljive koriste se u terapeutske svrhe u cilju spječavanja oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)