Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217511

Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva


Vitina, Tea
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1217511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva
(Nutritional and medicinal propertis of cultivated mushroom species)

Autori
Vitina, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Širić, Ivan

Ključne riječi
kultivirane gljive, nutritivni sastav, kvaliteta hrane, terapeutska svojstva
(cultivated mushrooms, nutritional composition, food quality, terapeutical properties)

Sažetak
Kultivirane gljive su nutritivna, ljekovita i ekološki vrijedna mikrobiološka skupina organizama. Plodna tijela gljiva cijenjena su zbog njihovih kemijskih i nutritivnih svojstava te teksture i okusa. Brojne vrste gljiva su dobar izvor minerala (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij) i vitamina B1, B2, B3, B5, C, D. Također, kultivirane gljive (Agricus bisporus, Pleurotus ostretus, Lentinus edodes i Flammulina velutipes) bogat su izvor proteina čiji je sastav sličan proteinima životinjskog podrijetla. Nadalje, gljive sadrže male količine masti, što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, posebice hitina, koji sprječava apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja. S obzirom da gljive imaju vrlo dobra nutritivna svojstva, ali i bioaktivne komponente, mogu biti potencijalni izvor funkcionalne hrane za smanjenje nutritivnih nedostataka kod ljudi. Također, brojne kultivirane gljive koriste se u terapeutske svrhe u cilju spječavanja oboljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vitina, Tea
Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vitina, T. (2022) 'Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitina, Tea}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {kultivirane gljive, nutritivni sastav, kvaliteta hrane, terapeutska svojstva}, title = {Nutritivna i ljekovita svojstva kultiviranih gljiva}, keyword = {kultivirane gljive, nutritivni sastav, kvaliteta hrane, terapeutska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitina, Tea}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {cultivated mushrooms, nutritional composition, food quality, terapeutical properties}, title = {Nutritional and medicinal propertis of cultivated mushroom species}, keyword = {cultivated mushrooms, nutritional composition, food quality, terapeutical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font