Pregled bibliografske jedinice broj: 1217464
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem // International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek, 2022. str. 94-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1217464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom
sušenja raspršivanjem
(Encapsulation of fennel essential oil by spray
drying)
Autori
Cegledi, Ena ; Repajić, Maja ; Marčac, Nina ; Elez Garofulić, Ivona ; Balun, Marta ; Dobroslavić, Erika ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY"
/ Babić, Jurislav - Osijek, 2022, 94-94
Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
komorač, eterično ulje, sušenje raspršivanjem, inkapsulacija
(fennel, essential oil, spray drying, encapsulation)
Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare Mill.) je višegodišnja, ljekovita i aromatična biljka koja pripada obitelji štitarki (lat. Apiaceae). Od davnina se koristi u narodnoj medicini i kulinarstvu, a danas se sve više koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Sjemenke komorača obiluju eteričnim uljem (5-6%) koje karakterizira bogata aroma te je značajno zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava [1]. Međutim, visoka hlapljivost eteričnog ulja i podložnost oksidaciji u prisutnosti svjetlosti, zraka i vlage te nestabilnost tijekom prerade ograničava njegovu upotrebu u industriji. Slijedom navedenog, inkapsulacija sušenjem raspršivanjem predstavlja pogodnu metodu za produljenje stabilnosti eteričnih ulja i zadržavanje njihovih funkcionalnih svojstava tijekom manipulacije, obrade i skladištenja. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati utjecaj omjera dvokomponentne kombinacije nosača maltodekstrina i arapske gume (1:1, 1:3 i 3:1) te temperature sušenja (120, 160 i 200 °C) na iskorištenje procesa, zadržavanje ulja i učinkovitost inkapsulacije. Porastom udjela arapske gume dolazi do povećanja vrijednosti sva tri promatrana parametra, dok porast temperature do 160 °C dovodi do povećanja zadržavanja i učinkovitosti. Daljnjim porastom temperature dolazi do povećanja iskorištenja. Optimalni uvjeti za učinkovitu inkapsulaciju eteričnog ulja iz sjemenki komorača su omjer maltodekstrina i arapske gume 1:3 te temperatura sušenja 160 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Repajić
(autor)
Ivona Elez
(autor)
Ena Cegledi
(autor)
Erika Dobroslavić
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Nina Marčac
(autor)