Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217464

Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem


Cegledi, Ena; Repajić, Maja; Marčac, Nina; Elez Garofulić, Ivona; Balun, Marta; Dobroslavić, Erika; Dragović-Uzelac, Verica
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem // International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek, 2022. str. 94-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1217464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem
(Encapsulation of fennel essential oil by spray drying)

Autori
Cegledi, Ena ; Repajić, Maja ; Marčac, Nina ; Elez Garofulić, Ivona ; Balun, Marta ; Dobroslavić, Erika ; Dragović-Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Babić, Jurislav - Osijek, 2022, 94-94

Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
komorač, eterično ulje, sušenje raspršivanjem, inkapsulacija
(fennel, essential oil, spray drying, encapsulation)

Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare Mill.) je višegodišnja, ljekovita i aromatična biljka koja pripada obitelji štitarki (lat. Apiaceae). Od davnina se koristi u narodnoj medicini i kulinarstvu, a danas se sve više koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Sjemenke komorača obiluju eteričnim uljem (5-6%) koje karakterizira bogata aroma te je značajno zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava [1]. Međutim, visoka hlapljivost eteričnog ulja i podložnost oksidaciji u prisutnosti svjetlosti, zraka i vlage te nestabilnost tijekom prerade ograničava njegovu upotrebu u industriji. Slijedom navedenog, inkapsulacija sušenjem raspršivanjem predstavlja pogodnu metodu za produljenje stabilnosti eteričnih ulja i zadržavanje njihovih funkcionalnih svojstava tijekom manipulacije, obrade i skladištenja. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati utjecaj omjera dvokomponentne kombinacije nosača maltodekstrina i arapske gume (1:1, 1:3 i 3:1) te temperature sušenja (120, 160 i 200 °C) na iskorištenje procesa, zadržavanje ulja i učinkovitost inkapsulacije. Porastom udjela arapske gume dolazi do povećanja vrijednosti sva tri promatrana parametra, dok porast temperature do 160 °C dovodi do povećanja zadržavanja i učinkovitosti. Daljnjim porastom temperature dolazi do povećanja iskorištenja. Optimalni uvjeti za učinkovitu inkapsulaciju eteričnog ulja iz sjemenki komorača su omjer maltodekstrina i arapske gume 1:3 te temperatura sušenja 160 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cegledi, Ena; Repajić, Maja; Marčac, Nina; Elez Garofulić, Ivona; Balun, Marta; Dobroslavić, Erika; Dragović-Uzelac, Verica
Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem // International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Babić, Jurislav (ur.).
Osijek, 2022. str. 94-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Cegledi, E., Repajić, M., Marčac, N., Elez Garofulić, I., Balun, M., Dobroslavić, E. & Dragović-Uzelac, V. (2022) Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem. U: Babić, J. (ur.)International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY".
@article{article, author = {Cegledi, Ena and Repaji\'{c}, Maja and Mar\v{c}ac, Nina and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Balun, Marta and Dobroslavi\'{c}, Erika and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, editor = {Babi\'{c}, J.}, year = {2022}, pages = {94-94}, keywords = {komora\v{c}, eteri\v{c}no ulje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, inkapsulacija}, title = {Inkapsulacija eteri\v{c}nog ulja komora\v{c}a primjenom su\v{s}enja raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {komora\v{c}, eteri\v{c}no ulje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, inkapsulacija}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Cegledi, Ena and Repaji\'{c}, Maja and Mar\v{c}ac, Nina and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Balun, Marta and Dobroslavi\'{c}, Erika and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, editor = {Babi\'{c}, J.}, year = {2022}, pages = {94-94}, keywords = {fennel, essential oil, spray drying, encapsulation}, title = {Encapsulation of fennel essential oil by spray drying}, keyword = {fennel, essential oil, spray drying, encapsulation}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font