Pregled bibliografske jedinice broj: 1217319
Prisutnost sulfitreducirajućih klostridija u gotovim jelima prikupljenim u restoranima na području Primorsko-goranske županije
Prisutnost sulfitreducirajućih klostridija u gotovim jelima prikupljenim u restoranima na području Primorsko-goranske županije, 2022., magistarski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1217319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost sulfitreducirajućih klostridija u
gotovim jelima prikupljenim u restoranima na
području Primorsko-goranske županije
(Presence of sulfite-reducing clostridia in
prepared meals collected in restaurants in
Primorje-Gorski Kotar County)
Autori
Čimbora, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
50
Mentor
Vukić Lušić, Darija
Ključne riječi
sulfitreducirajuće klostridije, Primorsko-goranska županija, gotova hrana, restorani
(sulphite-reducing clostridia, Primorje-Gorski Kotar County, prepared food, restaurant)
Sažetak
Zdravstvena ispravnost hrane jedna je od osnovnih pretpostavki ljudskog zdravlja. U ovom radu ispitana je prisutnost sulfitreducirajućih klostridija u nekoliko vrsta hrane uzete u restoranima i drugim javnim objektima na području Primorsko-goranske županije u razdoblju između 2015. i 2020. godine. Ukupno je analizirano 7710 uzoraka u kojima je ispitan pokazatelj sulfitreducirajuće klostridije i još nekoliko mikrobioloških pokazatelja temeljem kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost hrane Prema dobivenim rezultatima, od 7710 ispitanih uzoraka, 1, 4% (N=176) je bilo pozitivno na pokazatelj sulfitreducirajuće klostridije. Od toga, koncentracija bakterija je kod 61% (N=108) uzoraka bila iznad maksimalno dopuštenih koncentracija za određenu kategoriju hrane, prema Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (2011.). U promatranom razdoblju najveći broj ispitivanja na parametar sulfitreducirajuće klostridije zabilježen je 2019. (N=1475) i 2018. (N=1418) godine. Najviši postotak pozitivnih rezultata (2, 3%) uočen je 2017. godine. Prema sezonama, najizraženija raširenost sulfitreducirajućih klostridija utvrđena je tijekom ljetnih mjeseci, u srpnju i rujnu. Prema vrsti hrane, 50% pozitivnih uzoraka utvrđen je u kategoriji gotove hrane (N=54), slijedi led, začini, tvrdi sirevi, med i različiti mesni proizvodi. Obzirom na vrstu objekta u kojem je uzorkovanje provedeno, utvrđeno je da je najveći udio pozitivnih uzoraka (27, 8%) gotove hrane na sulfitreducirajuće klostridije uzorkovan u restoranima. Pokazatelj sulfitreducirajuće klostridije statistički je značajno povezan s ostalim mikrobiološkim pokazateljima kontaminacije hrane, ukupnim aerobnim mezofilnim bakterijama (UBB), Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i enterobakterijama. Rezultati nam govore da prilikom pripreme i skladištenja hrane treba uložiti dodatne napore za praćenje i dokumentiranje kritičnih kontrolnih točaka, kao i educirati osoblje i korisnike o dobroj higijenskoj praksi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita