Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216579

Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina


Fabečić, Patricia
Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1216579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina
(Determination of the chemical and bioactive composition of green and roasted coffee beans and beverages with reduced caffeine content)

Autori
Fabečić, Patricia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
57

Mentor
Draženka, Komes

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela ; Vojvodić Cebin, Aleksandra

Ključne riječi
bioaktivni sastav ; HPLC ; kava ; kemijski sastav ; prženje
(bioactive composition ; chemical composition ; coffee ; HPLC ; roasting)

Sažetak
Kava je omiljen napitak ljudi širom svijeta čije konzumiranje ima brojne prednosti, no isto tako može imati i negativne učinke na ljudsko zdravlje ukoliko dnevna doza premašuje preporučenu dozu od 400 mg (EFSA ). Uzimajući to u obzir, ali i nastojeći omogućiti uživanje u konzumaciji većih količina kave, cilj ovoga rada je formuliranje blendova kava smanjenog udjela kafeina, ali bogatog bioaktivnog sastava. Kemijski i bioaktivni sastav zelenih i prženih zrna kave i napitaka određen je pomoću standardnih AOAC i spektrofotometrijskih metoda te tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC-DAD). U istraživanje je bilo uključeno 6 vrsta kave ; 4 Arabice i 2 Robuste, s time da su 2 uzorka Arabica kave bili dekafeinizirani. Bogatiji bioaktivni sastav karakterizira Robusta kave, dok su Arabica kave sadržavale više udjele ulja i saharoze. Napitci su pripremljeni primjenom tri tehnike te su se ispitivale filter, espresso i turska kava. Espresso je karakterizirana najvišim udjelom kafeoil kininskih kiselina i najboljim antioksidacijskim svojstvima. Novoformulirani blendovi imali su udjele kafeina redom 5, 55, 15, 44 i 20, 44 mg g-1 s. tv.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Fabečić, Patricia
Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Fabečić, P. (2022) 'Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabe\v{c}i\'{c}, Patricia}, year = {2022}, pages = {57}, keywords = {bioaktivni sastav, HPLC, kava, kemijski sastav, pr\v{z}enje}, title = {Odre\djivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i pr\v{z}enih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina}, keyword = {bioaktivni sastav, HPLC, kava, kemijski sastav, pr\v{z}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabe\v{c}i\'{c}, Patricia}, year = {2022}, pages = {57}, keywords = {bioactive composition, chemical composition, coffee, HPLC, roasting}, title = {Determination of the chemical and bioactive composition of green and roasted coffee beans and beverages with reduced caffeine content}, keyword = {bioactive composition, chemical composition, coffee, HPLC, roasting}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font