Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216512

In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka


Ribić, Valentina
In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1216512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka
(In vitro adhesion of lactic acid bacteria from human breast milk)

Autori
Ribić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
50

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
probiotičke bakterije, majčino mlijeko, adhezijska svojstva, S-sloj proteina
(probiotic bacteria, human breast milk, adhesion properties, S-layer)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je in vitro ispitati adhezijska i probiotička svojstva sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka. Ispitana su svojstva sojeva Levilactobacillus brevis MB13 i MB20 kroz eksperimente adhezije na Caco-2 stanice i na proteine ekstracelularnog matriksa te ispitivanjem preživljavanja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) pri čemu je istovremeno ispitana i uloga S-proteina u adheziji i zaštiti od nepovoljnih uvjeta. Također, eksperimentom kompetitivne ekskluzije ispitano je djelovanje sojeva L. brevis MB13 i MB20, Limosilactobacillus fermentum MC1 te Lactiplantibacillus plantarum MC19 i KR19 prema patogenoj vrsti Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Provedenim eksperimentima dokazano je da sojevi L. brevis MB13 i MB20 posjeduju adhezijska svojstva i mogu preživjeti nepovoljne uvjete GIT-a, međutim za to je odgovoran S-sloj proteina čije uklanjanje uzrokuje značajno smanjenje adhezije te nemogućnost preživljavanja u GIT-u. Također, kompetitivnom ekskluzijom dokazano je da svi ispitani sojevi imaju antimikrobno djelovanje prema S. enterica serovar Typhimurium FP1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ribić, Valentina
In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ribić, V. (2022) 'In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {probioti\v{c}ke bakterije, maj\v{c}ino mlijeko, adhezijska svojstva, S-sloj proteina}, title = {In vitro adhezija bakterija mlije\v{c}ne kiseline iz maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {probioti\v{c}ke bakterije, maj\v{c}ino mlijeko, adhezijska svojstva, S-sloj proteina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {50}, keywords = {probiotic bacteria, human breast milk, adhesion properties, S-layer}, title = {In vitro adhesion of lactic acid bacteria from human breast milk}, keyword = {probiotic bacteria, human breast milk, adhesion properties, S-layer}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font