Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216508

Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz različitih izvora kao funkcionalnih starter kultura


Iveljić, Ana-Marija
Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz različitih izvora kao funkcionalnih starter kultura, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1216508 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz različitih izvora kao funkcionalnih starter kultura
(Fermentation profile of bacterial strains from different sources as a functional starter culture)

Autori
Iveljić, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
38

Mentor
Novak, Jasna

Ključne riječi
probiotici ; fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; proteinaza
(probiotics ; fermentation ; lactic acid bacteria ; proteinase)

Sažetak
Sukladno svjetskom trendu porasta primjene probiotika povećan je i znanstveni interes, ali i interes za aspekt legislative i kliničkih smjernica probiotičkih bakterija. Cilj ovog diplomskog rada je fenotipska karakterizacija bakterijskih sojeva iz različitih mikrookoliša slijedeći zahtjeve probiotičkog koncepta s fokusom na fermentacijski profil. Metabolička aktivnost bakterijskih sojeva ispitana je kontroliranom kultivacijom tijekom 48 sati pri 37 °C u obranom mlijeku. Statistički najznačajnija acidifikacija određena je nakon rasta Lactobacillus fermentum D12 u obranom mlijeku i u obranom mlijeku s različitim koncentracijama soli. Koagulacijski kapacitet potvrđen je fenotipski za sve ispitivane sojeve nakon 24 i 48 sati kultivacije u obranom mlijeku. Primjenom protokola za ciljanu ekstrakciju proteinaza, priređeni su ekstrakti proteina koji iskazuju kazeinolitičku aktivnost te analizirani SDS-PAGE metodom. Djelomično pročišćene proteinaze sojeva L. lactis ZGBP5-32 i ZGZA7-10 i u vrlo niskim koncentracijama pokazale su kazeinolitičku aktivnost. Modifikacija protokola ekstrakcije implementiranjem ultrafiltracije koja je doprinijela pročišćavanju proteinaza što je potvrđeno SDS-PAGE metodom za proteinske ekstrakte sojeva L. brevis D6 i SF9B, L. fermentum D12 i L. plantarum D13. Daljnja istraživanja bit će usmjerena na karakterizaciju bioaktivnih peptida uslijed proteazne aktivnosti odabranih kazeinolitičkih bakterija mliječne kiseline. Karakterizacija kazeinolitičkih bakterija mliječne kiseline u ovom radu može pridonijeti odabiru proteolitičkih sojeva kao mliječnih starter kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Iveljić, Ana-Marija
Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz različitih izvora kao funkcionalnih starter kultura, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iveljić, A. (2022) 'Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz različitih izvora kao funkcionalnih starter kultura', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivelji\'{c}, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {38}, keywords = {probiotici, fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteinaza}, title = {Fermentacijski profil bakterijskih sojeva iz razli\v{c}itih izvora kao funkcionalnih starter kultura}, keyword = {probiotici, fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteinaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivelji\'{c}, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {38}, keywords = {probiotics, fermentation, lactic acid bacteria, proteinase}, title = {Fermentation profile of bacterial strains from different sources as a functional starter culture}, keyword = {probiotics, fermentation, lactic acid bacteria, proteinase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font