Pregled bibliografske jedinice broj: 1216414
Primjena cinkovih formulacija mikroalgi (Chlorella) u uzgoju borovnice
Primjena cinkovih formulacija mikroalgi (Chlorella) u uzgoju borovnice, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1216414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena cinkovih formulacija mikroalgi (Chlorella)
u uzgoju borovnice
(Application of zinc formulations of microalgae
(Chlorella) in blueberry cultivation)
Autori
Kovar, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Vinceković, Marko
Ključne riječi
borovnica, mikroalge, mikrokapsule, cink, folijarna prihrana
(blueberry, microalgae, microcapsules, zinc, foliar fertilization)
Sažetak
Američka borovnica je višegodišnja voćna vrsta te se uzgaja u cijelom svijetu. Tijekom uzgoja potrebno je voditi računa o kvalitetnoj prihrani, zaštiti i agrotehničkim mjerama. Cilj uzgoja je maksimalno plodonošenje i dobra kvaliteta ploda s većom količinom sekundarnih biljnih metabolita. To se može postići primjenom novih tipova agroekoloških biopolimernih formulacija. U svrhu ovog diplomskog rada pripravljene su biopolimerne formulacije ispunjene mikroalgom i kemijskim reagensom ; cinkovim sulfatom ZnSO4 x 7H2O te su folijarno primijenjene na borovnicu. Pokus je postavljen u nasadu borovnice tvrtke Fragaria d.o.o. u mjestu Velika Ludina, 2021. godine, prema metodi SBR u četiri ponavljanja. Tretirane su dvije sorte borovnica 'Duke' i 'Aurora'. Primijenjena su četiri tretmana: 1. kontrola – destilirana voda ; 2. 10 %-tna otopina mikroalgi ; 3. biopolimerne formulacije otopine cinkovog sulfata ; 4. biopolimerne formulacije otopine mikroalgi. Dospjeli plodovi su podvrgnuti fizikalnim i kemijskim analizama (masa, pH vrijednost, topiva suha tvar, ukupne kiseline polifenoli, antocijani i flavonoidi). Kod plodova sorte 'Aurora' tretiranih biopolimernim formulacijama mikrokapsula s cinkom i biopolimernim formulacijama mikrokapsula s mikroalgama primijećene su povećane količine polifenola, flavonoida i antocijana (mikrokapsule s cinkom: polifenoli 299, 20 mg/100 g, flavonoidi 218, 75 mg/100 g, antocijani 88, 15 mg/100 g i mikrokapsule s algama: polifenoli 315, 91 mg/100 g, flavonoidi 225, 75 mg/100 g, antocijani 93, 52 mg/100 g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)