Pregled bibliografske jedinice broj: 1216409
Primjena inkasulacije u agroekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
Primjena inkasulacije u agroekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1216409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena inkasulacije u agroekološkoj
poljoprivrednoj proizvodnji
(Application of encapsulation in agroecological
agricultural production)
Autori
Fretze, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2022
Stranica
31
Mentor
Vinceković, Marko
Ključne riječi
inkapsulacija, agrokemikalije, mikroorganizmi, agroekološka poljoprivreda
(encapsulation, agrochemicals, microorganisms, agro-ecological agriculture)
Sažetak
Proces inkapsulacije bioaktivnih komponenata ima veliku primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj i drugim industrijama, ali mu nedostaje široka primjena u komercijalnim poljoprivrednim proizvodima za ishranu i zaštitu biljnih kultura. S globalnim porastom stanovništva povećava se i potreba za porastom proizvodnje zdrave i sigurne hrane. Primjena klasičnih agrokemikalija uzrokuje stvaranje do 26% stakleničkih plinova, ali također ima i negativan utjecaj na prirodu, okoliš i ljudsko zdravlje zbog visokog zagađenja tla, podzemnih i nadzemnih voda. U Završnom radu je dat pregled potencijalnih materijala koji se koriste za inkapsulaciju te o postupcima i procesima kojima se inkapsulacija provodi. Također se daje pregled prirodnih spojeva uključujući škrob, celulozu, kitozan i lignin, te sintetskih polimera i hidrogelova koji se koriste za kontrolirano oslobađanje aktivnih molekula. Osim inkapsulacije kemijskih reagensa, dat je i pregled inkapsulacije mikroorganizama (bakterije, gljive) kao biljnih promotora rasta i zaštite biljnih kultura od patogena što ima pozitivan utjecaj na prinos biljnih kultura i sniženje upotrebe agrokemikalija. Sve navedeno dovodi do zaključka da proces inkapsulacije ima veliki potencijal u agroekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)