Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216408

Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica


Zelić, Hana
Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1216408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica
(Encapsulation of Lactiplantibacillus plantarum in natrium alginate microspheres)

Autori
Zelić, Hana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Vinceković, Marko

Ključne riječi
Lactiplantibacillus plantarum, inkapsulacija, metoda ionskog geliranja, mikročestice
(LAB, Lactiplantibacillus plantarum, encapsulation, ionic gelation method, microspheres)

Sažetak
Bakterijska vrsta Lactiplantibacillus plantarum, koja pripada skupini bakterija mliječne kiseline (BMK), nalazi široku primjenu u različitim industrijama, a posebice je zanimljiva njena primjena u proizvodnji fermentiranih proizvoda poput sira, jogurta, pekarskih proizvoda. Ova bakterijska vrsta često se koristi u procesu zakiseljavanja sira te ima poizitivan utjecaj na organoleptička svojstva sira. Procesom inkapsulacije ove bakterijske vrste u alginatne mikročestice metodom ionskog geliranja osigurava se stabilnost i preživljavanje bakterijskih stanica. Mikročestice omogućavaju zaštitu bakterijskih stanica te njihovo otpuštanje u određenim vremenskim intervalima i uvjetima. Nakon procesa inkapsulacije provest će se detaljna fizikalno-kemijska karakterizacija mikročestica. Pratit će se otpuštanje bakterijskih kultura i kalcijevih iona (UV/VIS) iz formulacija mikročestica, te će se odrediti prinos inkapsulacije (EY%), kapacitet ispune (LC%) i stupanj bubrenja (Sw).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Vinceković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zelić, Hana
Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zelić, H. (2022) 'Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeli\'{c}, Hana}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {Lactiplantibacillus plantarum, inkapsulacija, metoda ionskog geliranja, mikro\v{c}estice}, title = {Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikro\v{c}estica}, keyword = {Lactiplantibacillus plantarum, inkapsulacija, metoda ionskog geliranja, mikro\v{c}estice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeli\'{c}, Hana}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {LAB, Lactiplantibacillus plantarum, encapsulation, ionic gelation method, microspheres}, title = {Encapsulation of Lactiplantibacillus plantarum in natrium alginate microspheres}, keyword = {LAB, Lactiplantibacillus plantarum, encapsulation, ionic gelation method, microspheres}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font