Pregled bibliografske jedinice broj: 1216408
Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica
Inkapsulacija bakterijskih kultura Lactiplantibacillus plantarium u formulacije alginatnih mikročestica, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1216408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija bakterijskih kultura
Lactiplantibacillus plantarium u formulacije
alginatnih mikročestica
(Encapsulation of Lactiplantibacillus plantarum in
natrium alginate microspheres)
Autori
Zelić, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Vinceković, Marko
Ključne riječi
Lactiplantibacillus plantarum, inkapsulacija, metoda ionskog geliranja, mikročestice
(LAB, Lactiplantibacillus plantarum, encapsulation, ionic gelation method, microspheres)
Sažetak
Bakterijska vrsta Lactiplantibacillus plantarum, koja pripada skupini bakterija mliječne kiseline (BMK), nalazi široku primjenu u različitim industrijama, a posebice je zanimljiva njena primjena u proizvodnji fermentiranih proizvoda poput sira, jogurta, pekarskih proizvoda. Ova bakterijska vrsta često se koristi u procesu zakiseljavanja sira te ima poizitivan utjecaj na organoleptička svojstva sira. Procesom inkapsulacije ove bakterijske vrste u alginatne mikročestice metodom ionskog geliranja osigurava se stabilnost i preživljavanje bakterijskih stanica. Mikročestice omogućavaju zaštitu bakterijskih stanica te njihovo otpuštanje u određenim vremenskim intervalima i uvjetima. Nakon procesa inkapsulacije provest će se detaljna fizikalno-kemijska karakterizacija mikročestica. Pratit će se otpuštanje bakterijskih kultura i kalcijevih iona (UV/VIS) iz formulacija mikročestica, te će se odrediti prinos inkapsulacije (EY%), kapacitet ispune (LC%) i stupanj bubrenja (Sw).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)