Pregled bibliografske jedinice broj: 1216025
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1216025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz
proizvodnih ostataka vinarija
(Microwave Extraction of Phenolic Compounds from
Wineries Residues)
Autori
Mijatović, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
26
Mentor
Bucić-Kojić Ana
Ključne riječi
mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija ; fenolni spojevi ; proizvodni ostatak vinarija ; trop grožđa ; kožica grožđa ; sjemenke grožđa
(microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; winery waste ; grape pomace ; grape skin ; grape seeds)
Sažetak
Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji je jeftin, ali bogat izvor biološki aktivnih spojeva, kao što su fenolni spojevi. Njihova biološka funkcija pripisana je antioksidativnom, protuupalnom i antimikrobnom učinku. Kožica i sjemenke bobice grožđa su važan izvor fenolnih spojeva koje biljke sintetiziraju kao produkte sekundarnog metabolizma. S obzirom na to da fenolni spojevi imaju antioksidativno djelovanje, nazivaju se antioksidansima te onemogućuju djelovanje slobodnih radikala u ljudskom tijelu i tako sprječavaju posljedice oksidativnog stresa. Sintetski antioksidansi imaju štetan učinak na zdravlje ljudi pa se ekstrakti iz proizvodnih ostataka vinarija koji obiluju fenolnim spojevima nameću kao bolja prirodna alternativa sintetičkim antioksidansima. Konvencionalna ekstrakcija otapalom je najčešće korištena metoda izolacije fenolnih spojeva, međutim ova metoda predstavlja veliko opterećenje za okoliš budući da se za njezinu provedbu troše velike količine organskog otapala. Kao alternativa konvencionalnoj metodi ekstrakcije se javljaju tzv. zelene metode ekstrakcije, kao što je mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija koja nudi visoku učinkovitost ekstrakcije u kratkom vremenu te manju potrošnju otapala. Učinkovitost mikrovalne ekstrakcije ovisi o izboru otapala, trajanju izlaganja uzorka mikrovalovima, jakosti mikrovalne pećnice, temperaturi i sastavu samog uzorka. Kao nedostatak mikrovalne ekstrakcije pojavljuje se cijena opreme, ograničena primjena samo onih otapala koja imaju sposobnost interakcije s mikrovalovima i potreba za dodatnom jediničnom operacijom odvajanja ekstrakta od uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)