Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216025

Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija


Mijatović, Ružica
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1216025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija
(Microwave Extraction of Phenolic Compounds from Wineries Residues)

Autori
Mijatović, Ružica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.09

Godina
2022

Stranica
26

Mentor
Bucić-Kojić Ana

Ključne riječi
mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija ; fenolni spojevi ; proizvodni ostatak vinarija ; trop grožđa ; kožica grožđa ; sjemenke grožđa
(microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; winery waste ; grape pomace ; grape skin ; grape seeds)

Sažetak
Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji je jeftin, ali bogat izvor biološki aktivnih spojeva, kao što su fenolni spojevi. Njihova biološka funkcija pripisana je antioksidativnom, protuupalnom i antimikrobnom učinku. Kožica i sjemenke bobice grožđa su važan izvor fenolnih spojeva koje biljke sintetiziraju kao produkte sekundarnog metabolizma. S obzirom na to da fenolni spojevi imaju antioksidativno djelovanje, nazivaju se antioksidansima te onemogućuju djelovanje slobodnih radikala u ljudskom tijelu i tako sprječavaju posljedice oksidativnog stresa. Sintetski antioksidansi imaju štetan učinak na zdravlje ljudi pa se ekstrakti iz proizvodnih ostataka vinarija koji obiluju fenolnim spojevima nameću kao bolja prirodna alternativa sintetičkim antioksidansima. Konvencionalna ekstrakcija otapalom je najčešće korištena metoda izolacije fenolnih spojeva, međutim ova metoda predstavlja veliko opterećenje za okoliš budući da se za njezinu provedbu troše velike količine organskog otapala. Kao alternativa konvencionalnoj metodi ekstrakcije se javljaju tzv. zelene metode ekstrakcije, kao što je mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija koja nudi visoku učinkovitost ekstrakcije u kratkom vremenu te manju potrošnju otapala. Učinkovitost mikrovalne ekstrakcije ovisi o izboru otapala, trajanju izlaganja uzorka mikrovalovima, jakosti mikrovalne pećnice, temperaturi i sastavu samog uzorka. Kao nedostatak mikrovalne ekstrakcije pojavljuje se cijena opreme, ograničena primjena samo onih otapala koja imaju sposobnost interakcije s mikrovalovima i potreba za dodatnom jediničnom operacijom odvajanja ekstrakta od uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mijatović, Ružica
Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mijatović, R. (2022) 'Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mijatovi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2022}, pages = {26}, keywords = {mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija, fenolni spojevi, proizvodni ostatak vinarija, trop gro\v{z}\dja, ko\v{z}ica gro\v{z}\dja, sjemenke gro\v{z}\dja}, title = {Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija}, keyword = {mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija, fenolni spojevi, proizvodni ostatak vinarija, trop gro\v{z}\dja, ko\v{z}ica gro\v{z}\dja, sjemenke gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mijatovi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2022}, pages = {26}, keywords = {microwave-assisted extraction, phenolic compounds, winery waste, grape pomace, grape skin, grape seeds}, title = {Microwave Extraction of Phenolic Compounds from Wineries Residues}, keyword = {microwave-assisted extraction, phenolic compounds, winery waste, grape pomace, grape skin, grape seeds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font