Pregled bibliografske jedinice broj: 1215967
Karakteristike proizvodnje vina u vinogradarskoj podregiji Prigorje-Bilogora
Karakteristike proizvodnje vina u vinogradarskoj podregiji Prigorje-Bilogora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1215967 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike proizvodnje vina u vinogradarskoj
podregiji Prigorje-Bilogora
(Characteristics of wine production in the wine-
growing sub-region of Prigorje-Bilogora)
Autori
Horvat, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
vinogradarstvo ; tehnologija proizvodnje vina ; podregija Prigorje-Bilogora
(viticulture ; wine production technology ; Prigorje-Bilogora subregion)
Sažetak
S obzirom na prirodne uvjete za uzgoj, zemljopisna područja vinove loze Republike Hrvatske dijele se na: vinogradske zone, regije, podregije, vinogorja i vinogradarske položaje. Podregija Prigorje- Bilogora dio je vinogradarske regije Središnja bregovita Hrvatska i cilj ovoga rada bio je dati pregled karakteristike proizvodnje vina u toj podregiji. U uvodnom dijelu opisana je regionalizacija proizvodnje vina u Republici Hrvatskoj te osnovne karakteristike regije Središnja bregovita Hrvatska. Također, opisana je tehnologija proizvodnje vina. Nadalje, dati su osnovni klimatološki i drugi uvjeti uzgoja vinove loze u podregiji Prigorje-Bilogora te opisane najznačajnije vinske sorte. U posljednjem dijelu rada dati je pregled najznačajnijih proizvođača i specifičnosti njihove proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija