Pregled bibliografske jedinice broj: 1215965
Upotreba divljeg šipka (Rosa canina L.) u prehrani i tradicionalnoj medicini
Upotreba divljeg šipka (Rosa canina L.) u prehrani i tradicionalnoj medicini, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1215965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba divljeg šipka (Rosa canina L.) u prehrani i
tradicionalnoj medicini
(The use of wild rosehip (Rosa canina L.) in
nutrition and traditional medicine)
Autori
Tihelka, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
43
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
divlji šipak ; čaj ; marmelada ; anketa ; tradicionalna medicina ; prehrana
(rosehip ; tea ; jam ; survey ; traditional medicine ; nutrition)
Sažetak
Divlji šipak (Rosa canina L.) grmolika je biljka koja uspijeva u svim dijelovima Hrvatske. Plod je najpoznatiji po visokom sadržaju vitamina C te je našao primjenu u tradicionalnoj medicini za ublažavanja tegoba mokraćnog sustava, tegoba s probavom te u podizanju imuniteta. U uvodnom dijelu rada dat je pregled botaničkih karakteristika, uzgoja te upotrebe plodova u tradicionalnoj medicini. Plod je pogodan za preradu u različite prehrambene proizvode kao što su čaj, marmelada, sirup, vino, likeri i ulje, čiji su način pripreme opisani u radu. U praktičnom dijelu provedena je anketa koja je obuhvatila 115 ispitanika, a ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz osnovne informacije o divljem šipku, upotrebi te navikama kupnje i konzumacije. Rezultati su u radu prikazani grafički. Većina ispitanika smatra da je šipak ljekovit i najčešće kupuje i konzumira čaj od šipka (74, 8%) te marmeladu (29, 6%), dok ostale proizvode rijetko konzumiraju što je vjerojatno povezano i s njihovom težom dostupnošću. Prema tim podacima, postoji potreba za razvojem i plasmanom na tržište novih proizvoda od plodova divljeg šipka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)