Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215872

Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla


Gracin, Mia
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla
(Occurrence of mold on green, roasted, and ground coffee beans of different origins)

Autori
Gracin, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2022

Stranica
23

Mentor
Jakopović, Željko

Ključne riječi
kava ; plijesni ; izolacija ; identifikacija
(coffee ; mold ; isolation ; identification)

Sažetak
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu koje se, zbog svojeg kemijskog sastava, smatra funkcionalnim pićem. Dvije najvažnije vrste kave na tržištu su Coffea arabica i Coffea canephora var. robusta koje se uzgajaju na tropskim područjima diljem svijeta. Kao i većina drugih namirnica, kava je podložna kontaminaciji plijesnima, ali i bakterijama koje uzrokuju razne bolesti stoga je važno provoditi kontrolu kvalitete proizvoda. Cilj ovog rada bio je odrediti pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog podrijetla. Plijesni su izolirane direktnim nacjepljivanjem zrnja kave i mljevene kave na hranjive podloge, a za identifikaciju plijesni korištena je metoda uboda u tri točke na agaru te mikroskopiranje svjetlosnim mikroskopom. Promatranjem morfoloških karakteristika izoliranih plijesni, provedena je identifikacija do razine roda. Izolirane i identificirane plijesni pripadaju rodovima Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Chaetomium. Analizom dobivenih rezultata je ustanovljeno da prisutnost rodova plijesni ovisi o vrsti i obliku kave te o geografskom položaju uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gracin, Mia
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gracin, M. (2022) 'Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gracin, Mia}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {kava, plijesni, izolacija, identifikacija}, title = {Pojavnost plijesni na zelenim, pr\v{z}enim i mljevenim zrnima kave razli\v{c}itog porijekla}, keyword = {kava, plijesni, izolacija, identifikacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gracin, Mia}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {coffee, mold, isolation, identification}, title = {Occurrence of mold on green, roasted, and ground coffee beans of different origins}, keyword = {coffee, mold, isolation, identification}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font