Pregled bibliografske jedinice broj: 1215872
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog porijekla, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim
zrnima kave različitog porijekla
(Occurrence of mold on green, roasted, and ground
coffee beans of different origins)
Autori
Gracin, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Jakopović, Željko
Ključne riječi
kava ; plijesni ; izolacija ; identifikacija
(coffee ; mold ; isolation ; identification)
Sažetak
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu koje se, zbog svojeg kemijskog sastava, smatra funkcionalnim pićem. Dvije najvažnije vrste kave na tržištu su Coffea arabica i Coffea canephora var. robusta koje se uzgajaju na tropskim područjima diljem svijeta. Kao i većina drugih namirnica, kava je podložna kontaminaciji plijesnima, ali i bakterijama koje uzrokuju razne bolesti stoga je važno provoditi kontrolu kvalitete proizvoda. Cilj ovog rada bio je odrediti pojavnost plijesni na zelenim, prženim i mljevenim zrnima kave različitog podrijetla. Plijesni su izolirane direktnim nacjepljivanjem zrnja kave i mljevene kave na hranjive podloge, a za identifikaciju plijesni korištena je metoda uboda u tri točke na agaru te mikroskopiranje svjetlosnim mikroskopom. Promatranjem morfoloških karakteristika izoliranih plijesni, provedena je identifikacija do razine roda. Izolirane i identificirane plijesni pripadaju rodovima Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Chaetomium. Analizom dobivenih rezultata je ustanovljeno da prisutnost rodova plijesni ovisi o vrsti i obliku kave te o geografskom položaju uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Jakopović
(mentor)