Pregled bibliografske jedinice broj: 1215871
Usporedba izravnih i neizravnih metoda za određivanje broja živih mikroorganizama
Usporedba izravnih i neizravnih metoda za određivanje broja živih mikroorganizama, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba izravnih i neizravnih metoda za
određivanje broja živih mikroorganizama
(Comparison of direct and indirect methods for
determining the number of live microorganisms)
Autori
Teskera, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
stanice ; McFarland ; razrjeđenje ; mikroorganizmi
(cells ; McFarland ; dilution ; microorganisms)
Sažetak
Određivanje broja mikroorganizama u uzorcima hrane, sirovina, tla, vode, zraka ili drugih materijala iz okoliša dio je svakodnevne rutine u mikrobiološkim laboratorijima, a koristi se i u kliničkoj praksi kada je potrebno brzo identificirati mikroorganizme u svrhu postavljanja odgovarajuće terapije. Najboljom mjerom koncentracije stanica smatra se broj živih stanica koji se ujedno i određivao u ovom radu. Metode koje su se pritom koristile podijeljene su na izravne (McFarlandov standard, turbidimetrijsko određivanje, Thomaova komorica) i neizravne. Neizravna metoda uključuje pripremu decimalnih razrjeđenja te nacjepljivanje na odgovarajuće hranjive podloge. Rezultati su pokazali kako broj živih stanica mikroorganizama raste s porastom McFarland jedinica. Pri istim McF jedinicama postoji razlika u CFU vrijednostima i optičkoj gustoći u ovisnosti o vrsti mikroorganizama. Odabrane štapićaste gramnegativne bakterije, pri 2 McF pokazuju manje zamućenje suspenzije (optičku gustoću) u odnosu na odabrane gram-pozitivne bakterije i kvasce. Za pripremu istih vrijednosti McF jedinica potrebno je manje stanica kvasaca, jer su kvasci većih dimenzija od bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb