Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215855

Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A


Gradečki, Laura
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A
(Influence of selected yeast strains on ochratoxin A synthesis)

Autori
Gradečki, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2021

Stranica
32

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
kvasci ; okratoksin A ; tankoslojna kromatografija ; toksikotvorne plijesni
(ochratoxin A ; thin layer chromatography ; toxicogenic moulds ; yeasts)

Sažetak
Neke vrste plijesni imaju pozitivno djelovanje pa se mogu koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Štetan utjecaj plijesni očituje se u tvorbi toksičnih spojeva. Toksikotvorne vrste plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium tijekom svojeg rasta sintetiziraju sekundarne metabolite, mikotoksine. Oni već u malim količinama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje, a jedan od najznačajnijih mikotoksina je okratoksin A. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, kojeg sintetiziraju plijesni Aspergillus carbonarius i Penicillium nordicum. Za kvalitativno određivanje prisutnosti okratoksina A u uzorcima micelija plijesni korištena je metoda tankoslojne kromatografije (TLC). Ova se metoda pokazala brzom, jednostavnom i jeftinom za provođenje analize. Dobiveni rezultati pokazuju da neki odabrani sojevi kvasaca inhibiraju sintezu okratoksina A iz plijesni Aspergillus carbonarius 408 tijekom 28 dana uzgoja pri 25°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gradečki, Laura
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gradečki, L. (2021) 'Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grade\v{c}ki, Laura}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {kvasci, okratoksin A, tankoslojna kromatografija, toksikotvorne plijesni}, title = {Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A}, keyword = {kvasci, okratoksin A, tankoslojna kromatografija, toksikotvorne plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grade\v{c}ki, Laura}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {ochratoxin A, thin layer chromatography, toxicogenic moulds, yeasts}, title = {Influence of selected yeast strains on ochratoxin A synthesis}, keyword = {ochratoxin A, thin layer chromatography, toxicogenic moulds, yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font