Pregled bibliografske jedinice broj: 1215855
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu
okratoksina A
(Influence of selected yeast strains on ochratoxin A
synthesis)
Autori
Gradečki, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
kvasci ; okratoksin A ; tankoslojna kromatografija ; toksikotvorne plijesni
(ochratoxin A ; thin layer chromatography ; toxicogenic moulds ; yeasts)
Sažetak
Neke vrste plijesni imaju pozitivno djelovanje pa se mogu koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Štetan utjecaj plijesni očituje se u tvorbi toksičnih spojeva. Toksikotvorne vrste plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium tijekom svojeg rasta sintetiziraju sekundarne metabolite, mikotoksine. Oni već u malim količinama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje, a jedan od najznačajnijih mikotoksina je okratoksin A. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, kojeg sintetiziraju plijesni Aspergillus carbonarius i Penicillium nordicum. Za kvalitativno određivanje prisutnosti okratoksina A u uzorcima micelija plijesni korištena je metoda tankoslojne kromatografije (TLC). Ova se metoda pokazala brzom, jednostavnom i jeftinom za provođenje analize. Dobiveni rezultati pokazuju da neki odabrani sojevi kvasaca inhibiraju sintezu okratoksina A iz plijesni Aspergillus carbonarius 408 tijekom 28 dana uzgoja pri 25°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb