Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215853

Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca


Romac, Anamarija
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca
(Influence of ochratoxin A on the fermentation properties of selected yeast strains)

Autori
Romac, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
44

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
mikotoksini ; okratoksin A ; kvasac ; fermentacijski produkti
(mycotoxins ; ochratoxin A ; yeast ; fermentation products)

Sažetak
Okratoksin A je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium, a klasificiran je kao potencijalni ljudski karcinogen. Istraživanja su pokazala da određeni sojevi kvasaca mogu smanjiti koncentraciju OTA u raznim medijima. Unatoč tome, utjecaj OTA na produkte fermentativnog metabolizma kvasaca nije istraživan. Stoga je cilj ovog rada istražiti utjecaj OTA na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca: Saccharomyces cerevisiae (5), Saccharomyces cerevisiae DMSZ, Saccharomyces bayanus (8), Hanseniaspora uvarum i Pichia guilliermondii, kao i na njihov rast. Pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su fermentativni produkti kvasaca, a sposobnost njihovog rasta ispitana je određivanjem broja živih stanica u prisutnosti OTA u koncentracijama 2, odnosno 4 μg mL-1. Iz dobivenih rezultata može se uočiti kako OTA najmanje inhibira fermentacijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae DSMZ. Najveći broj živih stanica zabilježen je kod kvasca P. guilliermondii nakon 24 sata uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Romac, Anamarija
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Romac, A. (2020) 'Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Romac, Anamarija}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {mikotoksini, okratoksin A, kvasac, fermentacijski produkti}, title = {Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca}, keyword = {mikotoksini, okratoksin A, kvasac, fermentacijski produkti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Romac, Anamarija}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {mycotoxins, ochratoxin A, yeast, fermentation products}, title = {Influence of ochratoxin A on the fermentation properties of selected yeast strains}, keyword = {mycotoxins, ochratoxin A, yeast, fermentation products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font