Pregled bibliografske jedinice broj: 1215853
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva
odabranih sojeva kvasaca
(Influence of ochratoxin A on the fermentation
properties of selected yeast strains)
Autori
Romac, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
44
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
mikotoksini ; okratoksin A ; kvasac ; fermentacijski produkti
(mycotoxins ; ochratoxin A ; yeast ; fermentation products)
Sažetak
Okratoksin A je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium, a klasificiran je kao potencijalni ljudski karcinogen. Istraživanja su pokazala da određeni sojevi kvasaca mogu smanjiti koncentraciju OTA u raznim medijima. Unatoč tome, utjecaj OTA na produkte fermentativnog metabolizma kvasaca nije istraživan. Stoga je cilj ovog rada istražiti utjecaj OTA na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca: Saccharomyces cerevisiae (5), Saccharomyces cerevisiae DMSZ, Saccharomyces bayanus (8), Hanseniaspora uvarum i Pichia guilliermondii, kao i na njihov rast. Pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su fermentativni produkti kvasaca, a sposobnost njihovog rasta ispitana je određivanjem broja živih stanica u prisutnosti OTA u koncentracijama 2, odnosno 4 μg mL-1. Iz dobivenih rezultata može se uočiti kako OTA najmanje inhibira fermentacijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae DSMZ. Najveći broj živih stanica zabilježen je kod kvasca P. guilliermondii nakon 24 sata uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb