Pregled bibliografske jedinice broj: 1215850
Biološka detoksifikacija i mehanizmi uklanjanja okratoksina A
Biološka detoksifikacija i mehanizmi uklanjanja okratoksina A, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka detoksifikacija i mehanizmi uklanjanja
okratoksina A
(Biological detoxification and removal mechanisms of
ochratoxin A)
Autori
Vukšić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
Okratoksin A ; fizikalne metode ; kemijske metode ; mikrobiološke metode ; detoksifikacija
(Ochratoxin A (OTA) ; physical methods ; chemical methods ; microbiological methods ; detoxification)
Sažetak
Okratoksin A (OTA) se smatra jednim od najopasnijih mikotoksina koji se nalaze u prehrambenim proizvodima, a kao glavni izvori OTA u ljudskoj prehrani navode se žitarice i vino. Istraživanja su pokazala da ima nefrotoksično, karcinogeno, imunotoksično, mutageno i neurotoksično djelovanje te je klasificiran kao mogući ljudski karcinogen. Osim preventivnih postupaka koji se primjenjuju kako bi se smanjio rizik od kontaminacije, potrebno je stalno kontrolirati razinu mikotoskina u hrani. Metode koje se koriste za smanjenje OTA dijele se na fizikalne, kemijske i mikrobiološke metode. Zbog ograničene primjene fizikalnih i kemijskih metoda, koriste se mikrobiološke metode koje su ekološki prihvatljive i učinkovite.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb