Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215848

Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca


Juričić, Helena
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca
(Effects of ochratoxin A on the morphology and growth curve of selected wine yeast strains)

Autori
Juričić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
okratoksin A ; kvasci ; krivulja rasta ; morfologija
(ochratoxin A ; yeasts ; growth curve ; morphology)

Sažetak
Okratoksin A (OTA) je jedan od najopasnijih mikotoksina, a zbog svoje sveprisutnosti i izraženih toksičnih svojstava, predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. U posljednje vrijeme se razvijaju (mikro)biološke metode uklanjanja ili detoksifikacije mikotoksina te je potrebno prikupiti što više saznanja o međusobnom odnosu mikotoksina i mikroorganizama. Budući da postoji jako malo ili uopće ne postoje podatci o utjecaju OTA na morfologiju i broj stanica kvasaca, cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj OTA na krivulju rasta i morfologiju stanica kvasaca Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus i Hanseniaspora uvarum. Mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, promjena morfologije stanica kvasaca određena je metodom mikrometrije uz upotrebu objektnog i okularnog mikrometra. Dobiveni rezultati su pokazali da OTA ima neznatan utjecaj na krivulju rasta kvasaca S. cerevisiae, S. bayanus i H. uvarum što nam sugerira da su kvasci razvili mehanizme prilagodbe za uvjete u kojima je prisutan mikotoksin. Također, utjecaj OTA na veličinu stanica ovisi o vremenu izloženosti i koncentraciji OTA.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Juričić, Helena
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Juričić, H. (2020) 'Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Helena}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {okratoksin A, kvasci, krivulja rasta, morfologija}, title = {Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca}, keyword = {okratoksin A, kvasci, krivulja rasta, morfologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Helena}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {ochratoxin A, yeasts, growth curve, morphology}, title = {Effects of ochratoxin A on the morphology and growth curve of selected wine yeast strains}, keyword = {ochratoxin A, yeasts, growth curve, morphology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font