Pregled bibliografske jedinice broj: 1215848
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju
rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca
(Effects of ochratoxin A on the morphology and growth
curve of selected wine yeast strains)
Autori
Juričić, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
okratoksin A ; kvasci ; krivulja rasta ; morfologija
(ochratoxin A ; yeasts ; growth curve ; morphology)
Sažetak
Okratoksin A (OTA) je jedan od najopasnijih mikotoksina, a zbog svoje sveprisutnosti i izraženih toksičnih svojstava, predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. U posljednje vrijeme se razvijaju (mikro)biološke metode uklanjanja ili detoksifikacije mikotoksina te je potrebno prikupiti što više saznanja o međusobnom odnosu mikotoksina i mikroorganizama. Budući da postoji jako malo ili uopće ne postoje podatci o utjecaju OTA na morfologiju i broj stanica kvasaca, cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj OTA na krivulju rasta i morfologiju stanica kvasaca Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus i Hanseniaspora uvarum. Mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, promjena morfologije stanica kvasaca određena je metodom mikrometrije uz upotrebu objektnog i okularnog mikrometra. Dobiveni rezultati su pokazali da OTA ima neznatan utjecaj na krivulju rasta kvasaca S. cerevisiae, S. bayanus i H. uvarum što nam sugerira da su kvasci razvili mehanizme prilagodbe za uvjete u kojima je prisutan mikotoksin. Također, utjecaj OTA na veličinu stanica ovisi o vremenu izloženosti i koncentraciji OTA.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb