Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215845

Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira


Blagajac, Amalija
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira
(Enterococcus strains from the cheese microbiome)

Autori
Blagajac, Amalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2022

Stranica
43

Mentor
Novak, Jasna

Ključne riječi
Enterococcus, probiotičke starter kulture, bakteriocini, biofilm
(Enterococcus, probiotic starter cultures, bacteriocins, biofilm)

Sažetak
Specifični sojevi Enterococcus vrste primjenjuju se u prehrambenoj industriji u fermentaciji hrane te kao probiotici. No s obzirom da su pojedini sojevi oportunistički patogeni potrebna je detaljna karakterizacija sigurnosti primjene. U ovom radu prioritetno je definirati fenotipske karakteristike Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis i Enterococcus durans sojeva, povezane sa sigurnošću primjene kao starter ili probiotičkih kultura, koji su prethodno izolirani iz mikrobioma autohtonih hrvatskih sireva. Definirana je hemolitička i želatinozna aktivnost, mogućnost formiranja biofilma, prisutnost gena za enterocin A i enterocin B. S tehnološkog aspekta proveden je i postupak liofilizacije čistih kultura Enterococcus sojeva, kako bi se odredio postotak preživljavanja tijekom pripreme liofilizata. Ustanovljeno je da niti jedan od analiziranih sojeva ne iskazuje hemolitičku ili želatinoznu aktivnost. 55 % sojeva ima sposobnost formiranja biofilma što uz sintezu enterocina A i/ili enterocina B ukazuje kako pojedini sojevi imaju potencijalnu primjenu kao starter kulture. Svi analizirani sojevi dobro preživljavaju liofilizaciju u obranom mlijeku, osim Enterococcus faecium /durans ZG4-24.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Amalija Blagajac (autor)

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blagajac, Amalija
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blagajac, A. (2022) 'Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Blagajac, Amalija}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {Enterococcus, probioti\v{c}ke starter kulture, bakteriocini, biofilm}, title = {Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira}, keyword = {Enterococcus, probioti\v{c}ke starter kulture, bakteriocini, biofilm}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Blagajac, Amalija}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {Enterococcus, probiotic starter cultures, bacteriocins, biofilm}, title = {Enterococcus strains from the cheese microbiome}, keyword = {Enterococcus, probiotic starter cultures, bacteriocins, biofilm}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font