Pregled bibliografske jedinice broj: 1215845
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira
(Enterococcus strains from the cheese microbiome)
Autori
Blagajac, Amalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
43
Mentor
Novak, Jasna
Ključne riječi
Enterococcus, probiotičke starter kulture, bakteriocini, biofilm
(Enterococcus, probiotic starter cultures, bacteriocins, biofilm)
Sažetak
Specifični sojevi Enterococcus vrste primjenjuju se u prehrambenoj industriji u fermentaciji hrane te kao probiotici. No s obzirom da su pojedini sojevi oportunistički patogeni potrebna je detaljna karakterizacija sigurnosti primjene. U ovom radu prioritetno je definirati fenotipske karakteristike Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis i Enterococcus durans sojeva, povezane sa sigurnošću primjene kao starter ili probiotičkih kultura, koji su prethodno izolirani iz mikrobioma autohtonih hrvatskih sireva. Definirana je hemolitička i želatinozna aktivnost, mogućnost formiranja biofilma, prisutnost gena za enterocin A i enterocin B. S tehnološkog aspekta proveden je i postupak liofilizacije čistih kultura Enterococcus sojeva, kako bi se odredio postotak preživljavanja tijekom pripreme liofilizata. Ustanovljeno je da niti jedan od analiziranih sojeva ne iskazuje hemolitičku ili želatinoznu aktivnost. 55 % sojeva ima sposobnost formiranja biofilma što uz sintezu enterocina A i/ili enterocina B ukazuje kako pojedini sojevi imaju potencijalnu primjenu kao starter kulture. Svi analizirani sojevi dobro preživljavaju liofilizaciju u obranom mlijeku, osim Enterococcus faecium /durans ZG4-24.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb