Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 121584

Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biološku funkcionalnost


Vrdoljak, Anto
Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biološku funkcionalnost, 2003., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 121584 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biološku funkcionalnost
(Impact of nonenzymatic glycation on the biological functionality of immunoglobulin G)

Autori
Vrdoljak, Anto

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.05

Godina
2003

Stranica
106

Mentor
Treščec, Anđa

Ključne riječi
imunoglobulin G ; neenzimska glikozilacija ; AGE ; glukoza ; dijabetes
(immunoglobulin G ; nonenzymatic glycation ; AGE ; glucosis ; diabetes)

Sažetak
Neenzimska glikozilacija ljudskih imunoglobulina G je proučavana in vitro inkubiranjem otopina uz D-glukozu. Pronađeno je da se nakon 90 dana inkubacije IgG pri 37 °C uz glukozu u normalnoj serumskoj koncentraciji vezalo prosječno 0, 7, a uz koncentraciju glukoze tipičnu za dijabetičare prosječno oko 3 molekule glukoze po molekuli IgG-a. Inkubacijom jednakih otopina pri 4-8 °C nakon 270 dana vezalo se prosječno 0, 3 odnosno 0, 8 molekula glukoze po molekuli IgG-a. Nisu primijećene značajne promjene u sposobnosti vezanja antigena glikoziliranih IgG. Za najglikoziliranije uzorke primijećen je blagi pad funkcionalnosti Fc fragmenata. Inkubacijom otopine IgG tijekom 10 sati pri 60 °C s 1, 67 mol dm-3 D-glukoze prosječno se veže 41 molekula glukoze po IgG-u, a funkcionalnost Fc fragmenata glikoziliranih IgG se smanjuje za oko 50 %. Inkubacijom otopine IgG uz 0, 56 mol dm-3 D-glukoze tijekom 90 dana pri 37 °C prosječno se veže oko 47, a tijekom 270 dana pri 4-8 °C oko 9 molekula glukoze po IgG-u. Najglikoziliraniji IgG su imali značajan pad sposobnosti vezanja antigena i funkcionalnosti Fc fragmenata. U svim promatranim slučajevima glukoza se vezala ravnomjerno po F(ab)2 i Fc fragmentima te lakim i teškim lancima IgG.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0021002

Ustanove:
Imunološki zavod d.d.,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anto Vrdoljak (autor)

Avatar Url Anđa Treščec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak, Anto
Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biološku funkcionalnost, 2003., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Vrdoljak, A. (2003) 'Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biološku funkcionalnost', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Anto}, year = {2003}, pages = {106}, keywords = {imunoglobulin G, neenzimska glikozilacija, AGE, glukoza, dijabetes}, title = {Utjecaj neenzimske glikozilacije imunoglobulina G na njihovu biolo\v{s}ku funkcionalnost}, keyword = {imunoglobulin G, neenzimska glikozilacija, AGE, glukoza, dijabetes}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Anto}, year = {2003}, pages = {106}, keywords = {immunoglobulin G, nonenzymatic glycation, AGE, glucosis, diabetes}, title = {Impact of nonenzymatic glycation on the biological functionality of immunoglobulin G}, keyword = {immunoglobulin G, nonenzymatic glycation, AGE, glucosis, diabetes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font