Pregled bibliografske jedinice broj: 1215706
Mediteranska prehrana u Držićevo doba i danas ( uz 500 obljetnicu rođenja Marina Držića)
Mediteranska prehrana u Držićevo doba i danas ( uz 500 obljetnicu rođenja Marina Držića) // Kardio list Časopis hrvatskog kardiološkog društva, 5 (2010), 3-4; 42-44 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1215706 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana u Držićevo doba i danas ( uz
500 obljetnicu rođenja Marina Držića)
(Mediterranean diet in the Držić period and today (
celebrating 500 years since the birth of Marin
Držić))
Autori
Car, Antun
Izvornik
Kardio list Časopis hrvatskog kardiološkog društva (1846-0836) 5
(2010), 3-4;
42-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Mediteranska prehrana, Marin Držić, Dubrovačka Republika
(Medierranean diet, Marin Držić, Dubrovnik Republic)
Sažetak
Prehrana s mnogo voća i povrća, osobito grahorica, bogata ribom, i mesom peradi, umjesto crvenog mesa te cjelovitim žitaricama uz maslinovo ulje i malo soli, preduvjet je smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Temelj je to mediteranske prehrane koja je bila uobičajena u našem priobalju kroz stoljeća pa tako i u Držićevo doba, ali uglavnom kod siromašnijih slojeva Dubrovačke Republike. Oni bogatiji, vlastela, po izvorima iz njegove spisateljske ostavštine, prepuštali su se prehrani bogatoj masnoćama i po uzoru na druge europske, a posebno talijanske sredine.Koliko je to utjecalo na zdravlje ljudi ostaje vidjeti proučavajući arhivske spise i zavjetne pločice dubrovačkih crkava. Tekst je nastao u sjećanje na velikog dubrovačkog i hrvatskog pisca u povodu 500-te obljetnice rođenja.
Izvorni jezik
Hrvatski