Pregled bibliografske jedinice broj: 1215603
Nutritivni značaj biljnih napitaka
Nutritivni značaj biljnih napitaka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni značaj biljnih napitaka
(Nutritional value of plant-based beverages)
Autori
Blažević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
30
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
biljni napitak, zdravstveni učinci, mlijeko, funkcionalna hrana
(plant-based beverage, health benefits, milk, functional food)
Sažetak
Uslijed novih spoznaja o utjecaju prehrane na zdravlje, podizanja svijesti o zagađenju okoliša, učestalijih odabira veganskih i sličnih oblika prehrane te povećanog broja osoba sa laktoza intolerancijom i alergijama na mlijeko dolazi do velikog porasta potražnje za mliječnim alternativama. Na tržištu se pojavljuju novi proizvodi, a jedni od njih su biljni napitci koji predstavljaju tekuće homogenizirane pripravke nastale ekstrakcijom hranjivih sastojaka iz biljnih sirovina u vodi s ciljem imitacije izgleda i konzistencije mlijeka. Cilj ovog završnog rada bio je pregledom dostupne literature istražiti nutritivni značaj biljnih napitaka, odnosno istražiti njihov utjecaj na zdravlje, te u kojoj mjeri mogu zamijeniti kravlje mlijeko. Biljni napitci su izvor različitih nutrijenata i mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje zahvaljujući mikronutrijentima, fitokemikalijama i vlaknima koja sadrže, no u usporedbi s mlijekom, biljni napitci predstavljaju slabiji izvor masti, proteina i energije. Bez obzira na određene sličnosti, biljni napitci nisu potpuna zamjena kravljem mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)