Pregled bibliografske jedinice broj: 1215505
BIJELIM VINOM POTAKNUTA ENDOTEL-OVISNA DILATACIJA KOD SPRAGUE-DAWLEY ŠTAKORA
BIJELIM VINOM POTAKNUTA ENDOTEL-OVISNA DILATACIJA KOD SPRAGUE-DAWLEY ŠTAKORA, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1215505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIJELIM VINOM POTAKNUTA ENDOTEL-OVISNA DILATACIJA
KOD SPRAGUE-DAWLEY ŠTAKORA
(White wine - induced endothelium-dependent
vasorelaxation in Sprague-Dawley Rats)
Autori
Stefan Stepančević
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.09
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Zrinka Mihaljević
Ključne riječi
fenoli ; flavonoidi ; spektrofotometrija ; štakori ; torakalna aorta ; vazorelaksacija ; vino
(phenol ; flavonoids ; spectrophotometry ; rats ; thoracic aorta ; vasorelaxation ; wine)
Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati vazodilatacijski potencijal i antioksidativni status bijelih vina proizvedenih različitim tehnološkim procesima. Nacrt studije: Eksperimentalna studija na izoliranim organima laboratorijskih životinja. Ispitanici i metode: Kao uzorak za aortalne prstenove koristili smo torakalna aortu Sprague- Dawley štakora. Nakon izolacije, aortu smo odložili u Petrijevu zdjelicu s oksigeniranom Krebs – Henseleitovom otopinom. Aortu smo potom smjestili u sustav tkivnih kupelji za izolirane organe te nakon sat vremena stabilizacije dodali noradrenalin i acetilkolin. Nakon ispiranja dodali smo uzorke bijelog vina u kumulativnoj dozi 0, 1-8 ‰. Rezultati: Vazorelaksacija u grupama uzoraka bijelog vina WW1-3 i WW4-6 bila je znatno jača nego u grupama uzoraka bijelog vina WW 7-9 i WW 10-12. Predtretman aortnih prstenova s L-NAME-om potpuno je poništio vazodilatatorni odgovor na sve uzorke bijelog vina. Sadržaj fenola i flavonoida u grupama uzoraka WW 7-9 i WW 10-12 znatno je snižen u usporedbi s grupama WW1-3 i WW4-6. FRAP i TBARS su bili znatno sniženi u grupama WW7-9 i WW10-12 u odnosu na grupe WW1-3 i WW4-6, dok je DPPH 50 % EC bio znatno povišen. Zaključak: Rezultati pokazuju da je bijelim vinom potaknuta vazorelaksacija ovisna o NO i upućuju na mogućnost povećanja antioksidativnog kapaciteta i vazodilatacijskog potencijala bijelog vina korištenjem različitih postupaka proizvodnje, ovisno o sadržaju kvercetina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
NadSve-Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku-IP 2020 - Utjecaj povišenih vrijednosti NaCl-a na mehanizme vaskularne reaktivnosti u modelu Tff3 miševa, Sprague Dawley štakora i HAEC staničnih kultura (Drenjančević, Ines, NadSve ) ( CroRIS)
NadSve-Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku-IP 2020 - Uloga adenozinskih A1 i A2a receptora u promjenama vaskularne reaktivnosti nakon hiperbarične oksigenacije (Kibel, Aleksandar, NadSve ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Zrinka Mihaljević
(mentor)