Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215309

Optimiranje procesa uklanjanja površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline


Zečević, Maja
Optimiranje procesa uklanjanja površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa uklanjanja površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline
(Optimizing the process of removing surface proteins from lactic acid bacteria)

Autori
Zečević, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2022

Stranica
31

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, površinski proteini, S-proteini, probiotici
(lactic acid bacteria, surface proteins, S-layer proteins, probiotics)

Sažetak
S-proteini koji se nalaze na površini bakterijskih stanica omogućavaju preživljavanje stanica u stresnim i nepovoljnim uvjetima kao što su visoka temperatura, niska pH vrijednost i drugi okolišni uvjeti. Cilj ovog rada bio je ispitati optimalne uvjete za uklanjanje površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka. Za optimiranje procesa uklanjanja S- proteina s površine bakterijskih stanica ispitivana su tri parametra: temperatura, vrijeme inkubacije te koncentracija gvanidin hidroksiklorida (GHCl). Osim toga ispitana je i sposobnost preživljavanja sojeva nakon inkubacije u uvjetima koji su nepovoljni za bakteriju kao i sposobnost regeneracije S-sloja u optimiranim uvjetima uklanjanja S-proteina. Pomoću provedene natrij dodecil sulfat-poliakrilamidne gel elektroforeze dobiveni su rezultati iz kojih se zaključuje da su uvjeti pri 3 M otopina GHCl, 37 °C i inkubacija od 1 h najbolji za uklanjanje površinskih proteina dok se regeneracija pri istim uvjetima postiže nakon 24h.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zečević, Maja
Optimiranje procesa uklanjanja površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zečević, M. (2022) 'Optimiranje procesa uklanjanja površinskih proteina s bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ze\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {31}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, povr\v{s}inski proteini, S-proteini, probiotici}, title = {Optimiranje procesa uklanjanja povr\v{s}inskih proteina s bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, povr\v{s}inski proteini, S-proteini, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ze\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2022}, pages = {31}, keywords = {lactic acid bacteria, surface proteins, S-layer proteins, probiotics}, title = {Optimizing the process of removing surface proteins from lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, surface proteins, S-layer proteins, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font