Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215308

Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane


Jakopić, Ana
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane
(Specific properties of Enterococcus faecium strains from the microbiome of fermented foods)

Autori
Jakopić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Novak, Jasna

Ključne riječi
Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm
(Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm)

Sažetak
Mikrobiota fermentirane hrane, kao značajni dio bakterijske populacije, sadrži bakterije mliječne kiseline (BMK) iz roda Enterococcus koji se istražuju kao starter kulture. Prilikom selekcije funkcionalnih starter kultura iz roda Enterococcus izazov je razlikovati komensalne od oportunističkih sojeva. Upravo, cilj ovog rada je procijeniti sigurnost primjene Enteroccocus faecium sojeva za daljnja istraživanja primjene kao funkcionalnih starter kultura. Ustanovljeno je da analizirani E. faecium sojevi ne sintetiziraju enzim želatinazu i citolizin, te je ispitano svojstvo E. faecium sojeva da formiraju biofilm na abiotičkoj površini. Sposobnost formiranja biofilma na polistiren se razlikuje s obzirom na soj i ovisi o koncentraciji dostupnih nutrijenata. Analizirani E. faecium sojevi se mogu prirediti kao osušeni aktivni pripravci budući da su pokazali visok stupanj preživljavanja sušenja liofilizacijom. Sojevi E. faecium A7 i ZG 3-16 sadrže gen za enterocin A. E. faecium ZG 5-20 i ZG 7-10 sadrže i gen za enterocin B koji ima sinergističko djelovanje s enterocinom A, što proširuje spektar antimikrobnog djelovanja i potencijal primjene kao biokonzervansa. Iz rezultata proizlazi da se analizirani E. faecium sojevi mogu odabrati za daljnja istraživanja primijene kao funkcionalne starter kulture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakopić, Ana
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jakopić, A. (2022) 'Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm}, title = {Specifi\v{c}na svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane}, keyword = {Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopi\'{c}, Ana}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm}, title = {Specific properties of Enterococcus faecium strains from the microbiome of fermented foods}, keyword = {Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font