Pregled bibliografske jedinice broj: 1215308
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz
mikrobioma fermentirane hrane
(Specific properties of Enterococcus faecium strains
from the microbiome of fermented foods)
Autori
Jakopić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Novak, Jasna
Ključne riječi
Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm
(Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm)
Sažetak
Mikrobiota fermentirane hrane, kao značajni dio bakterijske populacije, sadrži bakterije mliječne kiseline (BMK) iz roda Enterococcus koji se istražuju kao starter kulture. Prilikom selekcije funkcionalnih starter kultura iz roda Enterococcus izazov je razlikovati komensalne od oportunističkih sojeva. Upravo, cilj ovog rada je procijeniti sigurnost primjene Enteroccocus faecium sojeva za daljnja istraživanja primjene kao funkcionalnih starter kultura. Ustanovljeno je da analizirani E. faecium sojevi ne sintetiziraju enzim želatinazu i citolizin, te je ispitano svojstvo E. faecium sojeva da formiraju biofilm na abiotičkoj površini. Sposobnost formiranja biofilma na polistiren se razlikuje s obzirom na soj i ovisi o koncentraciji dostupnih nutrijenata. Analizirani E. faecium sojevi se mogu prirediti kao osušeni aktivni pripravci budući da su pokazali visok stupanj preživljavanja sušenja liofilizacijom. Sojevi E. faecium A7 i ZG 3-16 sadrže gen za enterocin A. E. faecium ZG 5-20 i ZG 7-10 sadrže i gen za enterocin B koji ima sinergističko djelovanje s enterocinom A, što proširuje spektar antimikrobnog djelovanja i potencijal primjene kao biokonzervansa. Iz rezultata proizlazi da se analizirani E. faecium sojevi mogu odabrati za daljnja istraživanja primijene kao funkcionalne starter kulture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija