Pregled bibliografske jedinice broj: 1215290
Funkiconalna hrana u prehrani potrošača
Funkiconalna hrana u prehrani potrošača, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1215290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkiconalna hrana u prehrani potrošača
(Functional food in consumer nutrition)
Autori
Džeba, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
13.09
Godina
2022
Stranica
31
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; bioraspoloživost ; bolesti ; gastrointestinalna mikroflora
(functional food ; bioavailability ; diseases ; gastrointestinal microflora)
Sažetak
U ovom radu definirana je funkcionalna hrana te su istaknuta njezina pozitivna svojstva. Funkcionalna prehrana uvelike je postala glavna smjernica zdravog života. Posljednjih godina povećano je zanimanje potrošača kao i prehrambene industrije za funkcionalnu prehranu i njenu dobrobit u održavanju ljudskog zdravlja. Mišljenje da zdrava i raznolika prehrana imaju veliku ulogu u sprječavanju tako i liječenju bolesti opće je prihvaćeno. U radu je dan uvid u sve dobrobiti raznolike prehrane i njenih funkcionalnih sastojaka, kao što su karotenoidi, fitosteroli, likopen, omega-3 masne kiseline, vitamini, flavonoidi. Rad daje kratki pregled spoznaja o dokazivanju funkcionalne hrane pomoću biomarkera, kao i njenoj važnosti za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija