Pregled bibliografske jedinice broj: 1215199
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1215199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi
u ovisnosti o mjestu konzumiranja
(Assessment of the breakfast quality of primary
school-aged children depending on the place of
consumption)
Autori
Knezović, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Rumbak, Ivana
Neposredni voditelj
Ana Ilić
Ključne riječi
djeca ; zajutrak ; kakvoća zajutarka ; školski zajutrak
(children ; breakfast ; breakfast quality ; school breakfast)
Sažetak
Dobro je poznata činjenica kako je zajutrak sastavni dio pravilne prehrane, no usprkos svim dokaza-nim pozitivnim utjecajima na zdravlje, zajutrak je obrok koji često nije prisutan u prehrani. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi koliki udio djece osnovnoškolske dobi konzumira zajutrak, učesta-lost konzumacije i kakvoću zajutarka te razlikuje li se zajutrak konzumiran kod kuće naspram zaju-tarka serviranog u sustavu školske prehrane. U istraživanju su provedena mjerenja tjelesne mase i tjelesne visine, ispitanici su tijekom dva radna dana vodili dnevnik prehrane, a za procjenu kakvoće zajutraka koristio se Indeks kakvoće zajutarka (BQI). Dobiveni rezultati pokazuju da 84% djece kon-zumira zajutrak svaki dan, 22, 9% djece zadovoljava preporuke za unosom energije u zajutraku te nema statistički značajne razlike između zajutraka konzumiranih kod kuće i onih konzumiranih u školi. Prosječan broj bodova ostvarenih indeksom prehrane bio je 4, 3 od mogućih 10. Rezultati uka-zuju na potrebu za poboljšanjem kakvoće zajutraka, u čemu važnu ulogu može imati edukacija o prehrani, ali i stvaranje okruženje koje podržava poželjne prehrambene navike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-678024 - Strengthening European Food Chain Sustainability by Quality and Procurement Policy (Strength2Food) (Brečić, Ružica, EK - H2020-SFS-2015-2) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb