Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215199

Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja


Knezović, Tea
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja
(Assessment of the breakfast quality of primary school-aged children depending on the place of consumption)

Autori
Knezović, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Rumbak, Ivana

Neposredni voditelj
Ana Ilić

Ključne riječi
djeca ; zajutrak ; kakvoća zajutarka ; školski zajutrak
(children ; breakfast ; breakfast quality ; school breakfast)

Sažetak
Dobro je poznata činjenica kako je zajutrak sastavni dio pravilne prehrane, no usprkos svim dokaza-nim pozitivnim utjecajima na zdravlje, zajutrak je obrok koji često nije prisutan u prehrani. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi koliki udio djece osnovnoškolske dobi konzumira zajutrak, učesta-lost konzumacije i kakvoću zajutarka te razlikuje li se zajutrak konzumiran kod kuće naspram zaju-tarka serviranog u sustavu školske prehrane. U istraživanju su provedena mjerenja tjelesne mase i tjelesne visine, ispitanici su tijekom dva radna dana vodili dnevnik prehrane, a za procjenu kakvoće zajutraka koristio se Indeks kakvoće zajutarka (BQI). Dobiveni rezultati pokazuju da 84% djece kon-zumira zajutrak svaki dan, 22, 9% djece zadovoljava preporuke za unosom energije u zajutraku te nema statistički značajne razlike između zajutraka konzumiranih kod kuće i onih konzumiranih u školi. Prosječan broj bodova ostvarenih indeksom prehrane bio je 4, 3 od mogućih 10. Rezultati uka-zuju na potrebu za poboljšanjem kakvoće zajutraka, u čemu važnu ulogu može imati edukacija o prehrani, ali i stvaranje okruženje koje podržava poželjne prehrambene navike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-678024 - Strengthening European Food Chain Sustainability by Quality and Procurement Policy (Strength2Food) (Brečić, Ružica, EK - H2020-SFS-2015-2) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Ilić (mentor)

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Tea
Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Knezović, T. (2022) 'Procjena kakvoće zajutarka djece osnovnoškolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knezovi\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {djeca, zajutrak, kakvo\'{c}a zajutarka, \v{s}kolski zajutrak}, title = {Procjena kakvo\'{c}e zajutarka djece osnovno\v{s}kolske dobi u ovisnosti o mjestu konzumiranja}, keyword = {djeca, zajutrak, kakvo\'{c}a zajutarka, \v{s}kolski zajutrak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knezovi\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {children, breakfast, breakfast quality, school breakfast}, title = {Assessment of the breakfast quality of primary school-aged children depending on the place of consumption}, keyword = {children, breakfast, breakfast quality, school breakfast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font